Maakuntaitsehallinto on ollut Suomen poliittisella agendalla autonomian ajasta lähtien. Kaikki suuret puolueet ovat olleet sitä vuorollaan ajamassa ja välillä vastustamassa. Nyt se näyttää toteutuvan. Kunnallisalan kehittämissäätiön uusin Polemia-julkaisu ”Maakuntaitsehallinto” on ensimmäinen kyseistä aihetta käsittelevä kirja.
Kirjassa tarkastellaan maakuntahallinnon historiaa, olemusta, esimerkkejä Euroopasta, tehtäviä, rahoitusta, rajoja sekä suhdetta kuntiin ja valtioon. Asiantuntijat arvioivat näitä ulottuvuuksia eri puolilta ja erilaisista näkökulmista. Synteesiä ei ole edes haettu. Suuri osa artikkeleista on riippumattomia uudistuksesta ja sen aikanaan saavuttamasta sisällöstä. Mielipiteitä on, ja ne ovat kirjoittajien omia. Ei ole vain yhtä tietä…
Kirjoittajat ovat HTT Kauko Heuru, HTT Erkki Mennola, VTM Antti Mykkänen (kirjan toimittaja), VTL Siv Sandberg, FM Matti Sippola, HTT Paula Tiihonen, VTM Matti Viialainen ja professori Matti Wiberg.
Sippola, Tiihonen: ”Maakuntien oman hallinnon järjestämistä on esitetty 1870-luvun alusta lähtien kymmeniä kertoja onnistumatta. Vuoden 1917 valtiopäivillä ryhmä ruotsinkielisiä kansanedustajia teki anomusesityksen ylemmän asteisesta itsehallinnosta. Se hyväksyttiin yksimielisesti eduskunnassa, mutta jäi lopulta itsenäisyyskamppailun ja sisällissodan jalkoihin.”
Sippola, Tiihonen: ”Kaikki merkittävät puolueemme vasemmalta oikealle ovat historian saatossa vaatineet kansalaisten itsehallintoa torjumaan vallan keskitystä. Kaikki ne ovat myös unohtaneet itsehallinnon hallitusvaltaan päästyään.”
Tiihonen: ”Valtioneuvoston linjauksessa käytetään aivan oikein käsitettä maakuntahallinto. Koko itsehallinto on käsitteenä ja tavoitteena häipynyt taka-alalle, johonkin tulevaisuuteen.”
Sandberg: ”Mitään yhtenäistä eurooppalaista aluehallintomallia ei ole olemassa. Jokaisella maalla on omanlaisensa järjestelmä.”
Mennola: ” Jokaisessa maakunnassa tulisi ryhtyä itse valmistelemaan omaa itsehallinto-ohjelmaa aikatauluineen, tehtäväluonnoksineen ja toimielimineen. Mahdollisten vaalien aika tulisi vasta myöhemmin.”
Wiberg: ” Mitään kansalaisadressia itsehallinnon puolesta ei ole kerätty. Kukaan ei aseta henkeään alttiiksi maakuntaitsehallinnon puolesta.”
Mykkänen: ” 92 % EU:n kansalaisista asuu maissa, joissa on vähintään kolme kansanvaltaista tasoa. Suomi pl. Ahvenanmaa ei kuulu vielä joukkoon…Maakunta-sote on jäänyt ainoaksi vaihtoehdoksi uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Lopputulos on valtio-ohjasteinen maakuntien itsehallinto.”
Heuru: ” Alueellisen edustuksellisuuden turvaamiseksi itsehallintoalue voidaan jakaa vaalipiireihin. Toinen mahdollisuus on ottaa käyttöön niin sanottu tasauspaikkajärjestelmä.”
Viialainen: ” Maakuntalaissa luontevin johtavan virkamiehen nimike on maakuntajohtaja. Maakuntahallituksen valinnassa on hyvä noudattaa kunnallishallinnosta tuttua, kaikkien riittävästi ääniä saaneiden puolueiden edustajien hallitusta.”
Kommentit