uutiset / 27.01.2013

Tutkija Eero Lehto: Äänestysaktiivisuus nostaa veroprosenttia?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

– Pieni- ja keskituloisten enemmistö valtuustossa johtaa helposti veroprosentin nostoon. Näillä ryhmillä on houkutus nostaa valtuustossa tuloveroprosenttia, koska lasku lankeaa pääosin suurituloisille. Äänestysprosentilla on tiedettyä merkittävämpi vaikutus kunnan veroratkaisuihin.

Näin toteaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto, jonka tutkimus ”Voiko äänestämällä vaikuttaa kuntaveroihin?” julkaistiin 22.8.2012.

Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS). Tutkimus julkaistiin säätiön tutkimusjulkaisujen sarjassa.

Tutkimuksessa analysoitiin 431 kuntaa vuosilta 1996 – 2006.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten tuloerot vaikuttavat kunnallisiin veroihin ja kuinka tuloerot vaikuttavat äänestysaktiivisuuteen. Kiinnostusta tutkia tuloerojen vaikutusta äänestysaktiivisuuteen lisäsi se, että pienempituloiset ovat tutkimusten mukaan laiskempia äänestämään kuin suurituloiset.

Tutkimuksessa todetaan, että äänestysprosentin lasku siirtää enemmistövaltaa kunnassa suurempituloisille, koska nämä ovat aktiivisempia äänestäjiä. Tuloerojen kasvu sen sijaan alkaa nostaa kunnallisveroprosenttia silloin, kun äänestysprosentti kasvaa ja ylittää 60 prosenttia.

Lehdon tutkimuksen keskeisimpiä tuloksia ovat:

  • tuloerojen kasvu nostaa kunnallisveroprosenttia,
  • tuloerojen kasvu nostaa kunnallisveroprosenttia selvimmin, jos kunnallisvaalien äänestysprosentti on tarpeeksi korkea,
  • vakituisen asunnon kiinteistöveroprosenttia tuloerojen kasvu alentaa ja
  • kansalaisten keskitulojen kasvu alentaa sekä kunnallisveroprosenttia että vakituisen asunnon kiinteistöveroprosenttia.

Lisätietoja:

ennustepäällikkö Eero Lehto, Palkansaajien tutkimuslaitos 040 – 566 0426
tutkimusasiamies Veli Pelkonen (KAKS) 0400 – 815 527

 

Jaa

 

#tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.