uutiset / 29.04.2023

Suomalaisilla on vahvaa uskoa oman asuinkunnan ja maakunnan tulevaisuuteen – Suomen pärjäämistä epäillään

Kansalaisista lähes joka toinen uskoo, että oman asuinkunnan nykyinen kehitys ja tulevaisuus on paljon tai ainakin jonkin verran parempi kuin muilla maakunnan kunnilla (46 %), käy ilmi
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vain vajaa viidennes arvioi, että asuinkunnan kehitys on heikompi (18 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmän kuin kaksi viidestä arvioi oman maakunnan tulevaisuuden paremmaksi kuin maamme muiden maakuntien (43 %). Pessimistisiä mielialoja on viidenneksen verran (18 %). Kolmannes katsoo, että oma maakunta pärjää yhtä hyvin tai huonosti kuin muutkin maakunnat (32 %). 

Vajaa kolmannes arvioi Suomen tulevaisuuden paremmaksi kuin muiden EU-maiden (30 %). Kolmannes uskoo keskivertoiseen kehitykseen (32 %). Lähes kolmannes näkee, että Suomi putoaa rattailta verrattuna muihin EU-maihin (31 %). 

Kaksi viidestä kansalaisesta kokee, että Euroopan kehitys ja tulevaisuus verrattuna muihin maanosiin on auvoisempi (40 %). Neljännes on epäuskoinen Euroopan suhteen ja olettaa muiden maanosien kirineen tai kirivän Euroopan ohitse (24 %).  

Miehet arvioivat oman asuinkunnan ja maakunnan tulevaisuutta optimistisemmin kuin naiset. Sen sijaan Suomen ja Euroopan kehityksen osalta miehet ovat epäuskoisempia kuin naiset. 

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla luotetaan vahvasti oman asuinkunnan ja maakunnan tulevaisuudennäkymiin. Taajaan asutuilla ja maaseutumaisissa kunnissa myönteiset visiot käyvät harvinaisiksi ja pessimismi yleistyy. Itä- ja Pohjois-Suomessa mielenmaisema on toivottomampi kuin maassa keskimäärin. 

Kokoomuksen ja vihreiden tukijoilla on luottamusta oman asuinkunnan ja maakunnan tulevaisuuden suhteen. Myös SDP:n kannattajat uskovat oman asuinkunnan pärjäävän. Keskustan kannattajia arveluttaa oman maakunnan tulevaisuus. 

Suomen tulevaisuuteen uskovat etenkin SDP:n ja vihreiden kannattajat. Perussuomalaisten kannattajista joka kolmas (60 %) arvioi Suomen kehityksen muita EU-maita heikommaksi.  

Luottamus Euroopan tulevaisuuteen on korkeaa SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n kannattajien keskuudessa. Perussuomalaisten tukijoista joka toinen on enemmän tai vähemmän varma, että Euroopan tulevaisuus on heikkoa verrattuna muihin maanosiin.  

Lue koko tutkimusosio täältä.

 

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public.  Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa tammikuussa 2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4013. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa. 

 Lisätietoja. Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.