uutiset / 22.10.2022

Suomalaisilla ei ole selkeää suosikkia maan seuraavaksi hallituspohjaksi

Suomalaisilla ei ole ylivertaista suosikkia maan seuraavaksi hallituspohjaksi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vastaajista neljännes (24 %) pitää ”porvarihallitusta” (Kok., PS, Kesk., mahdollisesti täydennettynä RKP ja KD) parhaana vaihtoehtona.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Heti perässä tulee reilun viidenneksen (22 %) kannatuksella nykyisen kaltainen ”punavihreähallitus” (SDP, Kesk., Vihr., Vas. ja RKP). Näiden kahden vaihtoehdon taakse jää ”sinipunahallitus” (16 %), (SDP ja Kok., täydennettynä esim. Vihr. ja RKP). ”Sinivihreä” hallituspohja (6 %), (Kok., Kesk., Vihr. ja RKP) jää selvästi hännille. Merkille pantavaa on, että neljännes (25 %) vastaajista ei kyennyt nimeämään mieluisinta vaihtoehtoa seuraavaksi hallituspohjaksi.

Mikäli tuloksia tulkitaan laskemalla yhteen paras ja toiseksi paras vaihtoehto, ykköseksi nousee ns. sinipunahallitus. Vaihtoehto kokoaa näkyvässä määrin toissijaisia ääniä etenkin SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijoilta. Tasavahvoina perässä tulevat ns. porvarihallitus (37 %) ja nykyisen kaltainen ns. punavihreähallitus (36 %).

SDP:n (53 %), vihreiden (50 %) ja vasemmistoliiton (74 %) kannattajien ykkösvalinta on nykyisen kaltainen punavihreähallitus. Perussuomalaisten (63 %) ja kokoomuksen (45 %) kannattajat mielivät porvarihallituksen suuntaan. Kokoomuksen tukijoiden kakkosvaihtoehto on sinipunahallitus, kuten myös SDP:n kannattajien. Keskustan kannattajista porvarihallituksen suuntaan tuntee vetoa vajaa kolmannes (29 %), sinivihreän (21 %) ja punavihreän (20 %) hallituspohjan kannatus on tasavahvaa.

SDP ja kokoomus ovat suosituimmat puolueet maan seuraavaan hallitukseen

Kansalaisista vajaat puolet pitää SDP:n (46 %) ja kokoomuksen (46 %) osallistumista maan seuraavaan hallitukseen melko tai erittäin tärkeänä. Kolmanneksi suosituin hallituspuolue olisi keskusta (37 %). Näiden perässä tulevat tasavahvasti vihreät (29 %), vasemmistoliitto (28 %) ja perussuomalaiset (28 %).

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat toivoivat pitkälle nykyisen kaltaista hallitusta. SDP:n kannattajille keskusta ja kokoomus ovat yhtä suosittuja vaihtoehtoja hallituskumppaniksi. Kokoomukselle ja keskustalle sopisi toisensa lisättynä SDP:llä ja RKP:llä. Perussuomalaisten tukijat painottavat muita enemmän poliittisesti oikealle sijoittuvia puolueita.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.10.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.