uutiset / 22.07.2022

Suomalaiset: Veronalennukset ovat parempi vaihtoehto lisätä ihmisten hyvinvointia kuin veronkorotukset

Lähes kolme viidestä suomalaisesta (58 %) katsoo, että veronalennukset ovat parempi tapa maan talouden ja julkisten hyvinvointipalveluiden turvaamisen kannalta kuin veronkorotukset, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Korotusten vetoapuun uskoo vain joka viides (20%).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Alkoholi- ja tupakkaveroa korotettava – kunnallisvero, ansiotulovero, arvonlisävero ja yhteisövero ennallaan

Alkoholi- ja tupakkavero on ainoa, jonka korottamisen kannalla on suomalaisten enemmistö (56 %). Seuraavaksi eniten suosita saisi pääomaverotuksen kiristäminen, jota puolustaa lähes kaksi viidestä (38 %).

Enemmistön mielestä kunnallisvero (63 %), arvonlisävero (54 %), ansiotulovero valtiolle (52 %), ja yhteisövero (51 %) on säilytettävä nykyisellään.

Suomalaisista noin puolet (48 %) kannattaisi perintö- ja lahjaveron alentamista. Lähes joka toinen (46 %) olisi halukas madaltamaan myös valmisteveroja (polttoaine-, energia-, jäteverot). Kaksi viidestä kannattaa myös ajoneuvoverojen reivaamista alaspäin (42 %).

Perussuomalaisten tukijoita miellyttäisi käytännössä lähes kaikenlaisten verojen alentaminen. Kokoomuksen kannattajien kanssa he ovat muita innokkaampia alentamaan myös ansiotuloverotusta sekä perintö- ja lahjaveroja. Keskustan kannattajat seisovat yhteisessä rintamassa oppositiopuolueiden tukijoiden kanssa, kun kyse on polttoaine-, energia-, jäteverojen sekä ajoneuvoverojen huojennuksista. SDP:n ja vasemmistoliiton tukijat ilahtuisivat, jos pääomatuloveroa kiristettäisiin.

Kunnallisverotus on asia, jonka osalta eri puolueiden kannattajien keskuudessa vallitsee miltei konsensus. Kaikkien puolueiden tukijoiden keskuudessa selvä enemmistö säilyttäisi kunnallisveroäyrin ennallaan. Kuntatyyppi ja asuinalue eivät suuresti erottele suhtautumista kunnallisveroon. Valtaosa säilyttäisi kuntaveron nykyisellä tasolla omassa asuinkunnassaan.

Mielipiteet ovat muuttuneet varsin vähän vuodesta 2020. Tällä haavaa hieman aiempaa useampi olisi korottamassa pääomatuloveroa ja alentamassa valmisteveroja (polttoaine-, energia-, jäteverot).

Koko tutkimusosion pääset lukemaan täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-9.6 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.034. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.