Alkoholi- ja tupakkaveroa korotettava – kunnallisvero, ansiotulovero, arvonlisävero ja yhteisövero ennallaan
Alkoholi- ja tupakkavero on ainoa, jonka korottamisen kannalla on suomalaisten enemmistö (56 %). Seuraavaksi eniten suosita saisi pääomaverotuksen kiristäminen, jota puolustaa lähes kaksi viidestä (38 %).
Enemmistön mielestä kunnallisvero (63 %), arvonlisävero (54 %), ansiotulovero valtiolle (52 %), ja yhteisövero (51 %) on säilytettävä nykyisellään.
Suomalaisista noin puolet (48 %) kannattaisi perintö- ja lahjaveron alentamista. Lähes joka toinen (46 %) olisi halukas madaltamaan myös valmisteveroja (polttoaine-, energia-, jäteverot). Kaksi viidestä kannattaa myös ajoneuvoverojen reivaamista alaspäin (42 %).
Perussuomalaisten tukijoita miellyttäisi käytännössä lähes kaikenlaisten verojen alentaminen. Kokoomuksen kannattajien kanssa he ovat muita innokkaampia alentamaan myös ansiotuloverotusta sekä perintö- ja lahjaveroja. Keskustan kannattajat seisovat yhteisessä rintamassa oppositiopuolueiden tukijoiden kanssa, kun kyse on polttoaine-, energia-, jäteverojen sekä ajoneuvoverojen huojennuksista. SDP:n ja vasemmistoliiton tukijat ilahtuisivat, jos pääomatuloveroa kiristettäisiin.
Kunnallisverotus on asia, jonka osalta eri puolueiden kannattajien keskuudessa vallitsee miltei konsensus. Kaikkien puolueiden tukijoiden keskuudessa selvä enemmistö säilyttäisi kunnallisveroäyrin ennallaan. Kuntatyyppi ja asuinalue eivät suuresti erottele suhtautumista kunnallisveroon. Valtaosa säilyttäisi kuntaveron nykyisellä tasolla omassa asuinkunnassaan.
Mielipiteet ovat muuttuneet varsin vähän vuodesta 2020. Tällä haavaa hieman aiempaa useampi olisi korottamassa pääomatuloveroa ja alentamassa valmisteveroja (polttoaine-, energia-, jäteverot).
Koko tutkimusosion pääset lukemaan täältä.
Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-9.6 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.034. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.
Kommentit