uutiset / 06.06.2012

Professori: Uudistuskyvyttömyys kuntien suurin ongelma

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

– Kunnat ovat monella tapaa järjestelmänsä vankeja. Niinpä kehittämistyölle jää vähän tilaa ja aikaa. Kuntien uudistumista vaikeuttavat eniten resurssien puute, lukkiutuminen rakenteisiin, lyhytjänteisyys sekä haluttomuus lakkauttaa olemassa olevia palveluita ja organisaatioita.

Näin toteaa Tampereen yliopiston professori Markku Sotarauta, jonka tutkimusryhmän tutkimus ”Mikä estää kuntien uudistumista?” (PDF) julkaistaan 6.6.2012.

Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS), jonka tutkimusjulkaisujen sarjassa tutkimus julkaistaan.

– Yleensä kuntakeskustelulle on tyypillistä, että jähmeiden kausien jälkeen pintaan nousee jonkinlainen paniikinomainen kansallinen uudistumispakko. Nyt on sellaisen aika, sanoo Sotarauta.

– Kuntien suurin ongelma on niiden kyvyttömyys uudistaa itseään jatkuvasti.

Tutkimus osoittaa, että kuntien uudistumista tukeva innovaatiojärjestelmä on orastava ja sisäänpäin kääntynyt. Innovaatiotoiminnassa käytetään pääosin kuntamaailman sisäistä tietoa, ja yhteistyötä tehdään lähinnä muiden kuntien kanssa.

Yhteistyö yliopistojen ja muiden uutta tietoa tuottavien organisaatioiden kanssa on vähäistä. Kuntien innovaatiostrategiat tähtäävät pääosin olemassa olevien palvelujen tarjoamiseen paikkaamalla resursseissa olevat puutteet kuntayhteistyöllä.

Kuntien panostukset tutkimus- ja kehittämistoimintaan ovat hyvin alhaisella tasolla. Suuret kaupungit ovat selkeästi muita kuntatyyppejä aktiivisempia tutkimus- ja kehittämistoiminnassa, mutta niidenkään panoksia ei voi pitää riittävinä suhteessa kaupunkien kokoon, resursseihin ja tarpeisiin.

– Nyt viimeistään voisi olla aika aloittaa kuntasektorin innovaatiojärjestelmän rakentaminen. Se ei auta ratkaisemaan vuonna 2012 käsillä olevia ongelmia, mutta jospa sen kehittäminen antaisi mahdollisuuden kohdata seuraava ongelmarypäs housut ylhäällä, toivoo Sotarauta.

Lisätietoja:
professori Markku Sotarauta p. 040-523 3517
tutkimusasiamies Veli Pelkonen (KAKS) p. 0400 – 815 527

 

Jaa

 

#tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.