uutiset / 20.01.2024

Opiskelu ja opettajat vaikuttavat eniten ihmisen keskeisimpien mielipiteiden muotoutumiseen – kolme neljästä on vaihtanut mielipidettään itselleen tärkeästä asiasta elinkaarensa aikana

Selvä enemmistö suomalaisista uskoo, että oppilaitos ja opettajat (66 %), perheenjäsenet (64 %) sekä TV ja radio (59 %) ovat vaikuttaneet erittäin tai melko paljon omien tärkeimpien mielipiteiden muotoutumiseen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistön mielestä myös sanoma- ja aikakauslehdillä (55 %) sekä läheisillä ihmisillä ja kavereilla (55 %) on ainakin melko paljon merkitystä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Asioita, jotka enemmistön mukaan eivät vaikuta juurikaan ihmisen keskeisimpien mielipiteiden muotoutumiseen ovat elokuvat (80 % ei vaikuta kovinkaan paljon tai ei lainkaan), harrastuksiin liittyvät ihmiset (72 %) ja sosiaalinen media (72 %). Tosin puolet nuorista ja opiskelijoista arvioi, että sosiaalinen media ja siellä toimivat persoonat vaikuttavat heidän keskeisiin mielipiteisiinsä erittäin tai melko paljon.

Ikääntyneet, yli 70-vuotiaat, luottavat keskimäärää enemmän kirjallisuuden sekä perinteisen median, sanoma- ja aikakauslehtien tehoon. Keski-ikäisten, 41-50 ja 51-60-vuotiaden, joukossa korostuu työhön liittyvien ihmisten merkitys mielipiteiden muotoutumisen taustavaikuttimena.

Kirjallisuuden, sanomalehtien, oppilaitosten, perheenjäsenten, ystävien ja ammatin merkitys kasvaa mitä korkeammin koulutettuja väestöryhmiä tarkastellaan. Naiset kokivat kaikkien kysyttyjen asioiden osalta niiden vaikuttaneen mielipiteisiin miehiä hieman enemmän.

Kolme neljästä on vaihtanut mielipidettään itselleen tärkeästä asiasta elinkaarensa aikana

Kolme neljästä (74 %) suomalaisesta kokee vaihtaneensa mielipidettään (useita kertoja tai muutaman kerran) itselleen tärkeästä periaatteellisesta asiasta tai kysymyksestä elinkaarensa aikana.

Eniten heitä on ylempien toimihenkilöiden piirissä (86 %) ja vähiten SAK:n joukoissa (61 %).

Muutaman kerran mielipiteitään muuttaneita on vahva enemmistö, lähes joka kolmas (65 %). Useita kertoja mielipiteitään itselleen tärkeästä periaatteellisesta asiasta tai kysymyksestä elämänkaarensa aikana muuttaneita on joka yhdestoista suomalainen (9 %).

Noin joka kahdeksas suomalainen (12 %) ei koe kertaakaan elinkaarensa aikana vaihtaneen tärkeässä asiassa mielipidettään. Tiukimmin omissa mielipiteissään pysyviä on maaseudulla asuvien (19 %) ja SAK:n jäsenten (19 %) piirissä. Heistä noin joka viides ei koe vaihtaneensa mielipidettään kertaakaan elinaikanaan.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-7.12.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.070. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, +358400570087, antti.mykkanen@kaks.fi

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.