uutiset / 16.01.2012

KUNTAYHTYMÄT MUKAAN KUNTAUUDISTUKSEEN

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Jos halutaan tehokkuutta, säästöjä ja turvalliset palvelut, on tulevaisuuden malli rakennettava riittävän vahvaksi ja ihmisläheiseksi. Pelkästään kuntaliitoksin se ei onnistu. Tällaisen johtopäätöksen voi vetää asiantuntijakirjoituksista juuri julkaistussa Polemia -sarjan kirjassa Kuntayhtymä pelastaa?

On kaksi perustapaa edetä. Tehdään kuntaliitoksia, mutta keskeiset palvelut organisoidaan maakunnittain yhdessä tai useammassa kuntayhtymässä. Toinen tapa on muodostaa maahan noin kaksikymmentä kuntaa ja järjestää lähidemokratia nykyisten tai siitä pienemmän kuntamäärän kanssa. Myös valtakunnallisia tapoja järjestää erityisesti terveyspalvelut on harkittava.

Tulevaisuuden kuntayhtymät voisivat olla haluttaessa kansalaisten suorassa ohjauksessa. Rahoitusmallejakin voidaan kehittää niin, että omistajaohjaus paranee nykyisestä.

Selvästi on näyttöjä siitä, että palvelujen organisoiminen maakunnittain tai muuten riittävän laajelle alueelle tuo merkittäviä etuja. Se on hyvä ottaa suunnaksi keskeisenä osana kuntauudistusta. Samalla voidaan vähentää kuntayhtymien määrää.

Kuntayhtymiä on kehitettävä jo saatujen kokemusten ja näyttöjen perusteella. Tärkeätä on, että terveydenhuolto, siihen läheisesti kuuluva sosiaalitoimi ja erikoissairaanhoito ovat samalla järjestäjällä.

Kainuun mallista ja Etelä-Karjalan maakunnan kattavassa sosiaali-ja terveyspiiristä ovat hyvät näytöt. Molemmissa on menot saatu selvästi maan keskiarvon alapuolelle. Myös laatua on parannettu ilman palveluverkon merkittävää karsimista. Muualtakin löytyy hyviä esimerkkejä.

Laaja-alueiset ammatillisen koulutuksen kuntayhtymät voisivat ottaa hoitaakseen myös lukiokoulutuksen. Näin voidaan varmistaa koulutuksen alueellista yhdenvertaisuutta ja parantaa koulutuksen vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta.

Kansantaloutemme pärjäämisen ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta ydinasia on tulevaisuuden palvelujärjestelmä. Nyt se on kuntien ja kuntayhtymien harteilla. Sosiaali-, terveys- ja sivistysmenot vievät 70-80 prosenttia kuntien menoista. Niistä vastaavat suurelta osin kuntayhtymät. Kuntayhtymissä työskentelee 120 000 ihmistä ja ne pyörittävät 12 miljardin euron rahapottia.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

Jaa

 

#Polemia

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.