Polemiikki / 09.12.2014

Palveluohjaajalla on liki tuhat kaveria – Oulu vastaa nuorille myös Facebookissa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

[b]Oululainen palveluohjaaja Saila Lähteenmäki keskustelee nuorten kanssa Facebookissa. Hän vastaa kysymyksiin online-chatissa kahdesti viikossa ja pyrkii muulloin vastaamaan nuorelle saman päivän aikana.[/b]

[b]Saila Lähteenmäki[/b] aloitti someneuvonnan MOPOtuning-hankkeessa, joka keskittyi nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyyn. Nyt hän työskentelee Oulun aikuissosiaalityön yksikössä ja aukaisee edelleen sote-maailman outoja kiemuroita nuorille.

Oulun asukkaista kolmannes on 17-30 vuotiaita. Palvelutapojen uudistaminen tuntuu välttämättömältä.

– Sosiaaltyön menetelmät ovat jääneet jälkeen ainakin nuorten palveluissa. Avun pitäisi olla saavutettavissa siellä, missä nuoret ovat, Lähteenmäki toteaa.

Aiemmin hän totesi työssään, että nuoret jättivät usein saapumatta varatuille neuvonta-ajoille toimistoon. Virastoon ei tultu, vaikka poisjäänti saattoi vaikuttaa alentavasti toimeentulotuen perusosaan.

– Monelle on tosi iso kynnys tulla toimistoon. Netti on turvallisempi: siellä nuori voi tulla kuulluksi ja tutustella työntekijään kotonaan.

[b]Asiakaslähtöistä ja kustannustehokasta[/b]

Palveluohjaajan Facebook-työ on kolmitasoista: yleistä tiedonjakamista, henkilökohtaista neuvontaa yksityisviestein ja tarvittaessa esimerkiksi ajanvarauksia palavereihin, joissa nuoren tilanteeseen paneudutaan syvällisemmin ja suunnitellaan vaikkapa kuntouttavan työn järjestämistä.

– Työ on asiakaslähtöistä, ennaltaehkäisevää ja kustannustehokasta. Toimistolla nuoren neuvontaan voidaan käyttää tunti, mutta chatissa voin keskustella tunnin aikana jopa kymmenen nuoren kanssa, Lähteenmäki kertoo. Online-chattiaika on maanantaisin klo 14-16 ja perjantaisin klo 13-15.

Palveluohjaaja käyttäytyy Facebookissa normaalisti. Hän tekee omia tilapäivityksiä ja kommentoi toisten käyttäjien päivityksiä. Hän myös aktiivisesti kyselee nuorten kuulumisia. Ohjaaja kirjoittaa päivittäin Aamun ajatuksen, positiivisen aforismin, joko kuvan kanssa tai ilman.

[img]http://kaks.fi/sites/default/files/Saila_akkunakuva.jpg[/img]

Saila Lähteenmäki on tiettävästi ainoa kunnallisten sosiaalipalvelujen palveluohjaaja, joka on ”virkayksilönä” Facebookissa.

Nuorten palveluissa Oulussa monet työntekijät hyödyntävät jo somea. Facebook ja Instagram ovat tuttuja Byströmin talossa, joka tarjoaa alle 30-vuotiaille tietoa, ohjausta ja tukea.

Sosiaalipalveluissakin sometarjontaa laajennetaan.

– Oulussa uusille alueellisille hyvinvointikeskuksille kannattaisi tehdä Facebook-sivut, yhteisösivut, joilla olisi useampia vastuupäivittäjiä. Ohjauksen ja neuvonnan kehittämistä työstetään Oulussa parhaillaan, Lähteenmäki kertoo.

[b]Sähköposti huono, Facebook parempi[/b]

Vanhat hyvät välineet puhelin, tekstiviesti ja sähköposti ovat maallikon mielestä kunnallisissa virastoissa vajaakäytössä. Sähköposteihin vastaamista vältellään virallisen selityksen mukaan salaisuuksien säilyttämiseksi ja puhelimeen vastaamisessa on eroja.

– Oulussa aikuissosiaalityön ohjaajilla on puhelin aina auki ja omat asiakkaat saavat henkilön kiinni helposti. Muitakaan ei voi estää soittamasta. Sosiaalityöntekijöillä on puhelinaikaa tunnin verran aamusta, Lähteenmäki kertoo.

Somen kanavat ovat kuitenkin nuorilla tärkein neuvontapaikka. Whatsapilla nuori voi olla yhteydessä ohjaajaan, vaikka puhelimessa ei ole enää soittoaikaa jäljellä.

Facebookissa Lähteenmäki vastaa myös nimimerkkikysyjille. Suurin osa nuorista esiintyy omalla nimellään ja omalla profiilillaan. Trolliprofiilejakin on.

[b]Sivuilla on myös sopivia työpaikkoja[/b]

Useimmiten nuorten kysymykset ovat yleisellä tasolla liikkuvia. Mistä saisi töitä? Miten haetaan toimeentulotukea?

Muistiinpanoista löytyy muun muassa lista Oulun alueen vuokranantajista, maksuttomien ruokailujen osoitteita ja aikoja sekä opiskelijan toimeentulotuen hakuohjeet kesäksi.

– On myös ”Työpaikkoja nuorille Oulun seudulla”. Katselen sinne sopivia työpaikkoja, joissa ei edellytetä tutkintoa eikä miljoonan vuoden työkokemusta, Saila Lähteenmäki kertoo. Sivuilla jaetaan tietoa myös koulutusmahdollisuuksista ja tapahtumista.

Toimiiko Facebook-palveluohjaus? Miten nuoret kehittäisivät sitä? Lähteenmäki myös tutkii sosiaalisen median hyödyntämistä osana Oulun ammattikorkeakoulun ylempää sosiaalialan tutkintoa. Tutkimustulosten ja kaupungin Some-työryhmän työn pohjalta on tarkoitus laatia sosiaalisen median hyödyntämissuunnitelma nuorten hyvinvointipalveluihin.

#Ei

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.