| Kirjoittanut:
Valtiovarainministeriön kuntaosaston neuvotteleva virkamies Inga Nyholm kaipaa systemaattista yhteistyötä julkisen hallinnon ja kuntatutkimuksen välille.
Inga Nyholm sai väitöstutkimuksensa valmiiksi vuonna 2008. Hän tutki kuntien keskijohtoa kuntamuutoksen näkijänä ja kokijana.
Nyholmin vastuualueisiin VM:n kunta- ja aluehallinto-osastolla ovat kuuluneet muun muassa kuntademokratia ja metropolipolitiikka.
Inga Nyholm kertoo, että väitöstutkimuksesta on ollut paljon hyötyä nykyisten työtehtävien kannalta. Hän sai tutkimuksen maailmasta analyyttisia työkaluja ajattelun apuvälineiksi. Ne auttavat ymmärtämään laaja-alaisesti ja pitkäjänteisesti kunta-alan kehitystä.
Mitä analyyttiset työkalut tarkoittavat?
– Ymmärrän esimerkiksi paremmin syy-seuraussuhteita hallinnonuudistuksissa. Pystyn tarkastelemaan laajasti, miten uudistukset vaikuttavat. Toivon, että se näkyy hankkeiden valmistelun laadussa.
Kunta- ja aluehallintoyksikkö tekee paljon yhteistyötä kuntatutkijoiden kanssa. Heitä kutsutaan esimerkiksi ministeriön työryhmiin asiantuntijoiksi. Oma kosketuspinta tiedemaailmaan auttaa Nyholmia keskusteluissa tutkijoiden kanssa.
Inga Nyholm on ollut jonkin verran mukana tiedeyhteisössä väitöskirjan jälkeenkin. Hän on kuntajohtamisen dosentti Tampereen yliopistossa.
Nyholm on kirjoittanut artikkeleita ja osallistunut tutkimushankkeisiin. Niissä hän on muun muassa tutkinut, miten kuntien yhteistyö Pohjoismaissa on vaikuttanut demokratiaan, ja miksi metropolihallintomallit ovat erilaisia eri maissa.
Nyholm kaipaa systemaattista yhteistyötä julkisen hallinnon ja kuntatutkimuksen välille. Se ei kuitenkaan ole helppoa, koska tieteen ja hallinnon rytmit eivät kulje tasatahtia.
– Kunnissa ja valtiolla päätöksenteon sykli on nopeutunut. Laadukasta tutkimusta puolestaan ei synny hetkessä.
Millaisia eväitä väitöstutkimus antoi työelämään Lahden sosiaali- ja terveystoimen johtajalle Mikko Komulaiselle, Oulun kaupungin sosiaalijohtajalle Arja Heikkiselle ja Turun yliopiston erikoistutkijalle Johanna Kalliolle? Lue aiheesta lisää Polemiikista 3/2015.
Kommentit