uutiset / 14.02.2013

Tutkimus osoittaa: tapaturmaisesti vammautuneita nuoria luukutetaan

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tapaturmaisesti vammautuneet nuoret vaativat palveluihin parannusta. Tällä hetkellä nuoria ja heidän perheitään luukutetaan, eikä mikään taho ota kokonaisvastuuta vammautuneen nuoren tilanteesta. Byrokraattisuus, hitaus ja joustamattomuus pitävät yllä tyytymättömyyttä. Nuorten ja heidän perheidensä kritiikki kohdistuu ennen muuta kuntien sosiaali- ja terveystoimiin.

Tiedot käyvät ilmi Itä-Suomen yliopiston Vammaistutkimusyksikön tutkimuksesta. Tutkimuksen on tehnyt professori Juhani Laurinkarin johtama tutkijaryhmä Kirsi Rönkä, Anja Saarinen ja Veli-Matti Poutanen.

Tutkimus on osa TATU ry:n hallinnoimaa valtakunnallista Nivelvaiheen nuotit -projektia (2011-2013), jota on rahoittanut Raha-automaattiyhdistys RAY.

Tutkimus julkaistaan Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimusjulkaisujen sarjassa nimellä: Palvelut toimimaan – tapaturmissa vammautuneiden nuorten puheenvuoro. (PDF)

Tutkimuksessa kysyttiin millaiseksi nuori kokee vammautumisen jälkeisen elämän tuen tarpeet ja miten yhteiskunta niihin vastaa. Nuoret kaipaavat lisää informaatiota ja ohjausta sopivista koulutuksista ja toimeentulon tukimuodoista sekä koulutus- ja työkokeilusta sekä työhön valmennuksesta. Myös kuljetuspalveluista on pulaa.

Vanhemmat ovat vielä nuoria kriittisempiä. Yksilöllisen opetuksen lisäksi vanhemmat toivovat, että koulussa olisi henkilö, joka ”kulkisi nuoren rinnalla” opintojen ajan.

Keskeinen kysymys palvelujen parantamisessa on nuorten sekä heidän vanhempiensa mahdollisuus osallistua omien asioidensa käsittelyyn. Tutkimuksessa esitetään, että palvelut on vastuutettava yhdelle taholle, mikäli vammautuneiden tasa-arvoa halutaan parantaa. Nyt vammautuneet ovat erilaisessa asemassa palvelujen saamisen suhteen vammautumisen syistä riippuen. Myös julkisessa terveydenhuollossa käytännöt vaihtelevat liikaa kunnittain, eivätkä palveluketjut toimi.

Lisätietoja:
professori Juhani Laurinkari, puh. +358505550440
tutkimusasiamies Veli Pelkonen, puh. +358 400 815527
toiminnanjohtaja TATU ry, Timo Rautiainen, puh. +358 40 5882 233

 

Jaa

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.