uutiset / 24.02.2022

Suomalaisten suurimmat uhkat: Kyberhyökkäykset, Venäjän painostus, Suomen velkaantuminen, energian saanti ja kansainvälinen rikollisuus

Selvä enemmistö suomalaisista näkee lähitulevaisuuden suurimmaksi uhkaksi kyberhyökkäykset ja tietomurrot (72 % erittäin tai melko vakava), käy ilmi KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Noin kahdelle kolmesta Venäjän poliittinen ja sotilaallinen painostus (66 %), maamme velkaantuminen (65 %), energian riittävyys ja hinta (65 %) sekä kansainvälinen rikollisuus (63 %) ovat merkittäviä uhkia. Venäjän poliittiset ja sotilaalliset toimet sekä niiden mahdolliset seurausvaikutukset ovat kyselyhetkellä olleet vahvasti julkisuuden valokeilassa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmistön mielestä myös sosiaalinen eriarvoisuus (60 %), ristiriidat ja jännitteet kansalaisten keskuudessa (55 %), tartuntataudit ja epidemiat (54 %), talouskriisi (52 %) ja ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat (51 %) ovat keskimääräistä merkittävämpiä uhkia.

Vähiten huolta kysytyistä vaihtoehdoista kannetaan suuronnettomuuksista (21 % pitää erittäin tai melko vakavina uhkina), sekä Suomen mahdollista sotilaallista liittoutumista ja sitoutumista kansainvälisiin kriiseihin (26 %). Myöskään demokratian murentuminen (37 %), terrorismi (38 %) ja joukkotyöttömyys (38 %) eivät ole suomalaisille suuria uhkia. Kaikkien osalta selvä enemmistä suomalaisista ei pidä niitä uhkina. Hallitsematonta muuttoliikettä Suomeen pitää erittäin tai melko suurena uhkana vähemmistö (44 %).

Naiset ovat miehiä enemmän peloissaan ilmastonmuutoksesta, epidemioista ja sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymisestä. Miehiä ahdistavat etenkin ajatukset hallitsemattomasta maahanmuutosta, joukkotyöttömyydestä ja suomalaisen kansanvallan murentumisesta.

Nuorten huolia ovat ilmastonmuutos ja joukkotyöttömyys; yli 60-vuotiaille Venäjän sotilaallinen ja poliittinen painostus.

Kyberhyökkäykset ja tietomurrot ovat ainoana kaikkien puolueiden uhkatekijöiden viiden kärjessä.

Minkään puolueen huolten ”top 5” -listalle eivät kuulu suuronnettomuudet, Suomen sotilaallinen liittoutuminen, suomalaisen kansanvallan murentuminen, terrorismi sekä ehkä yllättäen joukkotyöttömyys.

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.1.- 2.2.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.030. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.