Kyle Arcilla / UnSplash uutiset / 22.07.2023

Suomalaisten arjen asioiden mieluisuus: Kotieläinten hoito ja ulkoilutus päihittää lasten hoidon

Suomalaisten arjen asioiden suosikkeja ovat ruoan laittaminen (59 % pitää mieluisana tai melko mieluisana), vieraiden kestitys ja seurustelu (54 %), kotieläimen hoito ja ulkoilutus (53 %) sekä puutarhan hoito (51 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Joka toinen suomalainen pitää myös ruokaostosten tekemisestä kaupassa (50 %) sekä lasten kanssa leikkimisestä (49 %). 

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kaikki muut arjen teot tuottavat vähemmistölle mielihyvää. Varsin monet mainitsevat pidettynä tekona myös jätteiden lajittelun (44 %) ja alle kouluikäisten lasten hoitamisen (37 %). Osaan asioista ihmiset suhtautuvat varsin neutraalisti. Tällaisia ovat etenkin roskien vienti, tiskaaminen ja astianpesukoneen täyttö/tyhjennys sekä pyykin pesu ja silittäminen.

Suomalaiset tuntevat vastenmielisyyttä eritoten muiden aikatauluista huolehtimista ja kaikkinaista siivouksiin viittaavia toimia kohtaan. Joka toinen suomalainen pitää ikkunoiden pesemistä epämiellyttävänä (48 %). Lähes puolet ärsyyntyy myös, jos joutuu huolehtimaan muiden ihmisten aikatauluista (46 %). Kahdelle viidestä (40 %) siivoaminen, imurointi ja lattioiden pesu ovat epämieluisia.

Miesten ja naisten välillä on eroja, vaikka profiili onkin samansuuntainen. Molemmat sukupuolet pitävät ruoan laitosta ja vieraiden kanssa seurustelusta. Naisista kuitenkin selvästi suurempi osa kuin miehistä on mieltynyt ruoan laittoon, kestityksiin, kotieläinten ja lasten hoitoon sekä useimpiin muihin kodin töihin. Miehet nauttivat naisia enemmän oikeastaan vain auton, tietokoneen ja puhelimen huoltotoimista.

Varttuneimmat ikäluokat ovat nuorempia ihastuneempia kaikkinaisista kodin hoitoon liittyvistä töistä sekä lapsien kanssa toimimisesta. Nuorimmat ikäryhmät pitävät ikääntyneitä enemmän ruoan ostamisesta netissä sekä auton, tietokoneen ja puhelimen huoltotehtävistä.

Korkeasti koulutetut ja ylemmät toimihenkilöt tuntevat siivoamiseen liittyvät toimet muuta väestöä epämiellyttävimmiksi, vieraitten kanssa seurustelu ja kestitykset ovat keskimäärää mieluisampaa puuhaa. Työntekijät tuntevat muita enemmän viehtymystä ruokaostoksiin, ruoan laittoon ja kotieläinten hoitamiseen. Eläkeläiset ovat muita viehättyneempiä kodin huoltoon liittyvistä asioista.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-7.6.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18-79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.