Asiat, joihin valtaosa kansalaisista haluaisi päteviä toimia ovat myös kotikunnan talouden tila (69 %) sekä koulutus- ja sivistyspalvelut (66 %). Nämä asiat olivat kansalaisten listan kärkipäässä jo viime kuntavaalien jälkeen toteutetussa vastaavassa tutkimuksessa. Muita tärkeitä asioita ovat verotuskysymykset ja valtion velkaantuminen.
Maahanmuutto, ilmastonmuutos ja koronaepidemia eivät tällä haavaa kuuluu tärkeimpien asioiden joukkoon. Enemmistö kuitenkin pitää näitäkin jollakin tavoin tärkeinä asioina.
Terveyspalvelut, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus ovat olleet kärkipäässä lähes vuosikymmeniä. Aiempaa tärkeämmiksi asioiksi tällä tavalla tarkasteltuna koetaan valtion velkaantuminen. Aiempaa vähemmän painoarvoa kohdentuu ilmastonmuutokseen ja sosiaalipalveluihin.
SDP:n kannattajat kokevat keskimäärää tärkeämmiksi terveys-, sosiaali- ja koulutuspalvelut. Vähemmän tärkeitä asioita ovat verotus ja valtion velkaantuminen. Perussuomalaisten kannattajat haluaisivat kiinnittää huomiota etenkin maahanmuuttoon ja asuinympäristön turvallisuuteen (rikollisuus, väkivalta). Ilmastonmuutos koetaan keskimäärää selvästi vähemmän tärkeäksi asiaksi.
Kokoomuksen kannattajilla verotus, kotikunnan talous, koulutuspalvelut ja valtion velkaantuminen ovat keskimäärää tärkeämpiä asioita. Sote-uudistus ja sosiaalipalvelut ovat vähemmän tärkeitä kuin kansalle keskimäärin. Keskustan kannattajat noteeraavat keskimäärää tärkeämmäksi asiaksi sote-uudistuksen ja vähemmän tärkeäksi ilmastonmuutoksen.
Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien poikkeamalistalla korostuu ilmastonmuutos. Verotus ja valtion velkaantuminen ovat keskimäärää vähemmän tärkeitä asioita.
Tutkimuksen taustatiedot. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.1.- 2.2.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.030. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.
Kommentit