Bill Nino / UnSplash uutiset / 01.07.2023

Selvä enemmistö suomalaisista hyväksyy tekoälyn korvaamaan rutiinitöitä, mutta rajoittaisi kehittyneempien tekoälyjärjestelmien käyttöönottoa

Suomalaisten suhtautumisen tekoälyn käyttöön voi kiteyttää KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan seuraavasti: On hyväksyttävää, että tekoälyn avulla hoidetaan tulevaisuudessa useimmat rutiinityöt. Tekoäly ei korvaa ihmistä, mutta tekee työstä miellyttävämpää ja vapauttaa tylsästä ja mekaanisesta työstä. Kehittyneempien tekoälyjärjestelmien käyttöönottoa tulee kuitenkin rajoittaa ennen kuin niiden turvallisuus ja eettisyys on selvitetty.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Selvä enemmistö (65 %) suomalaisista on valmis hyväksymään sen, että tekoälyavusteiset järjestelmät, koneet ja robotit hoitavat tulevaisuudessa useimmat rutiinityöt. Neljännes (28 %) vastustaa tällaista kehitystä. Enemmistö (54 %) torjuu ehdotuksen kehityksen vauhdin vaimentamisesta sillä perusteella, että tekoäly vie ihmisten työpaikat. Yli kolmannes (36 %) kansalaisista olisi valmis hillitsemään automaatiota vastaavan syyn takia.

Lähes neljä viidestä (77 %) suomalaisesta uskoo, että useimmilla toimialoilla tekoäly ei korvaa ihmistä työelämässä, vaan tekee työstä miellyttävämpää. Samaan hengenvetoon enemmän kuin kaksi kolmesta (70 %) pitää hyvänä sitä, että tekoäly vapauttaisi ihmiset tylsästä, mekaanisesta työstä.

Lähes joka toinen suomalainen on taipuvainen uskomaan, että tekoäly helpottaa merkittävästi työvoimapulaa (46 %). Miltei kaksi viidestä kuitenkin torjuu tällaisen olettaman (38 %). Vain noin kolmannes kansalaisista arvioi tekoälymullistuksen tekevän maailmasta paremmin toimivan (35 %). Kaksi viidestä (41 %) on epäuskoinen ja lähes neljännes vailla mielipidettä (23 %).

Suomalaisista yli kaksi viidestä (42 %) torjuu väittämän, että tekoälyn ja robottien kehittyminen synnyttävät enemmän uusia ongelmia kuin hävittävät vanhoja. Hieman pienempi joukko (38 %) tukee väittämää. Samoin yli kaksi viidestä (43 %) torjuu väittämän, että teknologia kehittyy hirviöksi, joka vielä karkaa ihmisen käsistä. Hieman pienempi joukko (40 %) uskoo väittämään.

Selvä enemmistö kansasta olisi rajoittamassa kehittyneempien tekoälyjärjestelmien käyttöönottoa, kunnes niiden turvallisuus ja eettisyys on perin pohjin selvitetty (75 %). Lähes kaksi kolmesta (63 %) tunnustaa, että ”minulla ei ole tietoa eikä ymmärrystä siitä, miten merkittävästi tekoäly tulee muuttamaan elämääni”. Reilu neljännes olettaa tietonsa ja ymmärryksensä riittäväksi arvioimaan muutoksia omassa elämässään.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-7.6.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.