uutiset / 09.04.2022

Puolet suomalaisista vastustaa hyvinvointialueiden verotusoikeutta ja koulutustehtävien siirtämistä kunnilta hyvinvointialueille

Puolet suomalaisista torjuu ehdotuksen, jonka mukaan hyvinvointialueille tulisi vastaisuudessa siirtää kunnilta lisää tehtäviä kuten koulutus- ja sivistystehtävät (49 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vain reilu viidennes kannattaa kuntien tehtäväkentän muutoksiin siten, että tehtäviä siirrettäisiin hyvinvointialueille (22 %). Merkillepantavaa on se, että epätietoisia on varsin runsaasti (29 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Miehet suhtautuvat naisia suopeammin ehdotukseen. Miehistä yli neljännes (27 %) kannattaa kuntien tehtävien siirtoa hyvinvointialueille, kun naisista alle viidesosa (18 %). Naisista on miehiä tuntuvasti suurempi osa epätietoinen.

Ikätekijä näyttäytyy siten, että yli kolmannes nuorista, 18–30-vuotiaista, liputtaa hyvinvointialueiden tehtävien lisäämisen puolesta (35 %). Keski-ikäisten, 41–50-vuotiaiden, parissa ilmenee eniten vastustusta, heistä enemmistö torjuu ehdotuksen (54 %).

Puoluekanta on yhteydessä näkemyksiin kuntien tehtävien siirtämisestä hyvinvointialueiden hoidettavaksi. Ajatus ei silti aiheuta suuria riemunkiljahduksia yhdenkään puolueen kannattajien keskuudessa. Keskustan tukijoiden keskuudessa on keskimäärää enemmän ehdotukseen suopeasti suhtautuvia (28 %). Kokoomuksen kannattajien selvä enemmistö (58 %) tyrmää ajatuksen. Myös perussuomalaisten keskuudessa enemmistö suhtautuu ehdotukseen nuivasti (53 %)

Niukka enemmistö suomalaisista asettuu vastustamaan hyvinvointialueiden verotusoikeutta (51 %). Vain reilu viidennes suhtautuu myönteisesti ehdotukseen verotusoikeuden myöntämisestä hyvinvointialueille (22 %). Yli neljännes ei pysty muodostamaan kantaa asiaan (28 %).

Kokoomuksen (71 %) ja perussuomalaisten kannattajille hyvinvointialueiden verotusoikeus on myrkkyä (62 %). Enemmistö myös keskustan kannattajista suhtautuu varauksellisesti (56 %). Ehdotus saa näkyvässä määrin kannatusta etenkin vasemmistoliiton (42 %) ja vihreiden (32 %) kannattajien joukossa. SDP:n kannattajien keskuudessa on enemmän verotusoikeuden vastustajia (41 %) kuin kannattajia (31 %).

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.1.- 2.2.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.030. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Tutkimusosion voit ladata tästä linkistä.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.