uutiset / 17.02.2016

Puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas KAKSin seminaarissa: Kuntapäättäjät ja kansa: Sote ja muut tehtävät 18 maakunnalle

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
Istuva hallitus on päättänyt esittää, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään kahdeksassatoista maakunnassa. Samalla niihin kootaan samoilla alueilla jo olevat kuntayhtymät sekä valtion aluehallinnon kehittämistehtävät. Molemmat linjaukset ovat luontevia ja istuvat siihen todellisuuteen, jossa elämme.

Ne vastaavat myös kuntapäättäjien ja kansan kantaa. Viimeksi kyselyt tehtiin syyskuussa 2015. KAKSin kyselyyn vastasi yli 2000 valtuutettua ja 142 kuntajohtajaa kattavasti läpi Suomen.

Yli puolet kaupunkien ja kuntien valtuutetuista ja kuntajohtajista katsoo, että uusille itsehallintoalueille tulee siirtää sosiaali- ja terveystoimen ohella aluekehittäminen, kansainvälisen kilpailukyvyn edistäminen, EU:n rakennerahastotehtävät, valtion aluehallinnon kehittämistehtävät sekä palo- ja pelastustoimi. Kuntajohtajien enemmistö siirtäisi vielä joukkoliikenteen ja ammatillisen koulutuksen itsehallintoalueille.

Kansalaisten kanta on selvästi enemmän tehtäviä maakuntiin siirtävä. Enemmistö suomalaisista siirtäisi itsehallintoalueille lisäksi energiahuollon, joukkoliikenteen, ammatillisen koulutuksen ja jätehuollon. Lähes joka toinen siirtäisi itsehallintoalueiden vastuulle myös elinkeinopolitiikan ja ympäristön huollon.

Vuonna 2012 kansalaisilta kysyttäessä he jättivät peruskunnille tehtäviksi vain lasten päivähoidon, lukiot, nuorisotyön, liikunnan, rakennusvalvonnan ja kirjastot. Käytännöllisesti katsoen loput nykyisistä kuntien ja kuntayhtymien tehtävistä haluttiin siirtää maakunnallisesti kuntien yhteistoiminnassa järjestettäväksi.

Valtiolle tehtävien siirto ei ole koskaan, missään tutkimuksessa, saanut kansalaisten ja kuntapäättäjien tukea.

Kuntapäättäjillä on selvä kanta myös siihen, että hallitusohjelmaan kirjatut uudet itsehallintoalueet tulee perustaa 18 maakunnan pohjalle. Tätä mieltä on yhdeksän kymmenestä valtuutetusta ja kuntajohtajasta.

Kuntapäättäjiltä ei tullut tukea maakuntia yhdistäville itsehallintoalueille. Pohjaksi haluttiin nykyiset 18 maakuntaa. Valtuutettujen oli kyselyssä mahdollista yhdistää mielin määrin maakuntia toisiinsa. Näin ei tapahtunut.

Suomeen on syntymässä eurooppalainen maakuntahallinto. Hallinto, joka on kirjattu Euroopan neuvoston asiakirjoihin ja koko itsenäisyytemme ajan perustuslakiimme. Sitä ei ole vielä pantu toimeksi. Nyt on sen aika.

Lisätietoja: Puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas 050-5113147.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.