uutiset / 28.02.2011

Piispa perää rehellistä vaalikeskustelua

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Helsingin piispa Irja Askola perää 3. maaliskuuta ilmestyvän Polemiikin (1/2011) haastattelussa eduskuntavaalien alla avointa ja rehellistä keskustelua yhteiskunnan eriarvoistumisesta, joka on johtanut periytyvään köyhyyteen.

Jos vaaliehdokkaat vielä toistaiseksi välttelevät paljastamasta korttejaan, Askolalla on tarjota eettiset laatukriteerit säästökeskustelulle.

– Ajattelen, että yhteiskunnallamme on kolme keskeistä laatumittaria, joiden valossa voimme arvioida päätöksentekojärjestelmän suoriutumista eettisistä vastuistaan. Ensinnäkin päätöksenteon avoimuus, toiseksi heikoimpien kohtelu ja kolmanneksi kyky kuulla ja ottaa todesta kansalaisten arkikokemukset, piispa summaa.

Irja Askola muistuttaa, että nämä laatukriteerit koskevat yhtä lailla valtion, kuntien kuin kirkon päätöksentekoa.

– Myös kirkko on taloudellisten sopeuttamistoimien edessä. Ja kun näin on, meidän on pidettävä huolta siitä, että eri tahoilla tehdyt vaikeat päätökset eivät kohdennu toistuen heikompiosaisiin. Me emme suoriudu tästä urakasta ihmisiksi, jos päättäjät vetäytyvät pienessä piirissä kaltaistensa kanssa kirjoittamaan leikkauslistoja, joissa ei tunnisteta jo nyt ahtaalla olevien kansalaisten arkea.

Askola muistuttaa, että viimeisen viidentoista vuoden aikana kaikista OECD-maista juuri Suomessa kansalaisten tuloerot ovat kasvaneet voimakkaimmin. Ja sama kehityssuunta koskee kansalaisten välisiä terveyseroja.

– Me liputamme pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolesta, mutta se ei säily ilman tekoja ja oikeita arvovalintoja.

Lisätietoja: päätoimittaja Antti Mykkänen 0400-570 087

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.