uutiset / 18.11.2023

Päättäjän somekirjoitusten julkistaminen hyväksytään, yksityisviestien paljastamista paheksutaan

Yli puolet suomalaisista (62 %) pitää sopivana sitä, että merkittävän poliittisen päättäjän vanhoja some-kirjoituksia kaivetaan esille tai tehdään juttuja poliitikon nuoruudessa tapahtuneesta pidätyksestä tai rikostuomiosta (61 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Erityisen vastenmielistä (86 %) on suomalaisten mielestä tehdä juttuja päättäjän lapsista ja heidän tekemisistään. Selvä enemmistö pitää epäasiallisena myös sitä, että uutisoidaan muiden ihmisten kertomuksia päättäjän mahdollisista hairahduksista nuoruudessa (74 %) tai tehdään juttuja päättäjän sukulaisten taustoista (75 %).

Enemmistö vastaajista paheksuu myös sitä, että mediassa paljastetaan ja julkisesti käsitellään päättäjän yksityisiä viestejä (72 %). Yksityisviestien julkituomisen hyväksyy viidennes kansalaisista (21 %). Kaksi viidestä antaa suostumuksen uutisoida päättäjän juhlimisesta vapaa-ajalla (40 %). Enemmistö kuitenkin pitää sopimattomana tämänkaltaisten paljastusten tekemistä (56 %).

Nykyisten hallituspuolueiden kannattajat ovat taipuvaisia tuomitsemaan päättäjän yksityisviestien sekä vanhojen somekirjoitusten julkistamisen. Oppositiopuolueiden tukijat suhtautuvat vähemmän varauksellisesti yksityisviestien paljastamiseen. Valtaosa hyväksyy kuitenkin sen, että vanhat some-kirjoitukset nostetaan tikun nokkaan.

Hallituspuolueiden tukijat suhtautuvat opposition kannattajia myötämielisemmin siihen, että mediassa tehdään juttuja päättäjän juhlimisesta vapaa-ajalla. Muiden kysyttyjen asioiden kohdalla erot hallitus- ja oppositiopuolueiden kannattajien välillä olivat varsin vähäisiä.

Etenkin perussuomalaisten tukijat tuomitsevat vanhojen some-kirjoitusten kaivelun. Vasemmistoliiton kannattajat liki yksimielisesti hyväksyvät sen, että media julkistaa päättäjien vanhoja somekirjoituksia.

SDP:n kannattajat poikkeavat muista siinä, että he tuomitsevat sen, että merkittävän poliittisen päättäjän juhlimisesta vapaa-ajalla tehdään juttuja. Perussuomalaisten tukijoiden mielestä bilettämisestä on paikallaan tehdä uutisia.

Kaikkien puolueiden kannattajien mielestä on sopimatonta tehdä juttuja päättäjän syyllistymisestä nuoruudessaan rikoksiin. Kokoomuksen ja keskustan kannattajat kokevat tällaiset jutut kuitenkin keskimäärää vastenmielisemmiksi.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 16.-20.9.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.013. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087, antti.mykkanen@kaks.fi

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.