uutiset / 31.05.2011

Pääkaupunkiseudun kuntia ei yhteen – Uudenmaan liiton yhteyteen elin hoitamaan neljän kaupungin yhteisiä asioita

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suosituin vaihtoehto vahvistaa pääkaupunkiseutua (Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa) alueen asukkaiden keskuudessa (36%) on säilyttää kaupungit itsenäisinä, mutta perustaa Uudenmaan liiton yhteyteen valtuuskunta hoitamaan neljän kaupungin yhteisiä asioita. Valtakunnallisesti tämä on suosituin vaihtoehto vihreiden (36%) ja sdp:n (25%) ja toiseksi suosituin kokoomuksen (27%) kannattajien keskuudessa. Viidesosa (19%) pääkaupunkiseudun asukkaista ei halua mitään muutoksia nykyiseen, ei edes toiminnallisia.

Kaikista suomalaisista vain noin neljännes (26%) ilmoittaa, että paras keino vahvistaa pääkaupunkiseutua on liittää alueen kunnat yhteen. Pääkaupunkiseudulla suurkuntaliitos saa hieman vähemmän kannatusta (24%) kuin koko maassa keskimäärin. Vahvinta pääkaupunkiseudun liitoskannatus on Pohjois-Suomessa (31%) ja maaseudulla (33%).

Puoluekanta on yhteydessä näkemyksiin. Kokoomuksen kannattajista, koko maassa, kaksi viidestä (39%) suhtautuu myönteisesti ajatukseen pääkaupunkiseudun kuntien liittämisestä yhteen. Nihkeintä suhtautuminen on sosialidemokraattien (20%) ja vihreiden (22%) piirissä, joista n. joka viides on liitoksen kannalla.

Vähiten kannatusta sai neljän kaupungin säilyttäminen itsenäisenä, mutta oman maakunnan perustaminen hoitamaan niiden yhteisiä asioita. Valtakunnallisesti mallia kannatti 18 % ja pääkaupunkiseudulla 17 % vastanneista.

Kunnallisalan kehittämissäätiö tutkitutti TNS Gallup Oy:llä väestön mielipiteitä alue- ja metropolipolitiikasta.

Tutkimusaineisto koottiin puhelinhaastatteluina 21.6.- 1.7.2011 välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin kaikkiaan 1.001. Pääkaupunkiseudun neljästä kaupungista vastaajia oli 201.Tutkimuksen otos edustaa maan 15-79 vuotta täyttänyttä väestöä poislukien Ahvenanmaa. Tutkimuksen otos on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana.

Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa

Lisätietoja: Antti Mykkänen, asiamies, KAKS, 0400-570087

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.