uutiset / 02.02.2011

Nuorelle kuntatutkijalle 10 000 euron tunnustuspalkinto

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) on myöntänyt nuoren kuntatutkijan tunnustuspalkinnon valtiotieteiden tohtori Johanna Kalliolle Turun yliopistosta. Palkinto luovutettiin Suomi, Eurooppa ja maailma – seminaarissa.

Nuorten tutkijoiden palkitsemisella säätiö haluaa rohkaista ja innostaa tutkijoita kuntatutkimukseen. Kuntien on mahdollista uudistaa toimintaansa ja vaikuttaa tulevaisuuteensa parhaiten, jos sillä on tukenaan uutta tutkimustietoa. Tällöin on tärkeää saada varttuneimpien tutkijoiden lisäksi kasvatettua uutta, nuorta tutkijapolvea.

Johanna Kallion viime vuonna Turun yliopistossa hyväksytty, sosiaalipolitiikan tieteenalaan kuuluva väitöskirja on nimeltään ”Hyvinvointipalvelujärjestelmän muutos ja suomalaisten mielipiteet 1996 – 2006”.

Kallion tutkimuksessa tarkasteltiin ihmisten asennoitumista hyvinvointipalveluihin. Siinä keskityttiin erityisesti siihen, miten ihmiset ovat asennoituneet yksityisen ja julkisen työnjakoon palveluissa.

Palvelujärjestelmän institutionaalinen kehitys ja harjoitettu politiikka kulkivat vuosina 1996 – 2006 eri suuntiin kuin kansalaisten mielipiteet.

Kansalaiset suhtautuivat kriittisesti tehtyihin muutoksiin palveluissa. Kansalaiset kritisoivat palvelujen siirtämistä markkinoille ja olivat huolissaan kunnallisten vanhuspalvelujen riittävyydestä.

Hyvinvointivaltiolle annettiin kaikissa väestöryhmissä vahva tuki. Tuki näkyi muun muassa siinä, että kansalaiset kannattivat hyvinvointijärjestelmän uudelleenmuotoilun keinoista eniten sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät merkittävästi muuttaisi nykyistä järjestelmää.

Suomalaiset haluavat yhä pitää kiinni universaalista ja julkisesta hyvinvointipalvelujärjestelmästä, vaikka turvan hankinta yksityiseltä sektorilta on lisääntynyt ja tuloerot kasvaneet.

Johanna Kallion väitöskirjalle on kiistämätön tarve omalla alallaan, kuntatutkimuksessa ja kuntien käytännön toiminnassa. Kallio sai väitöskirjastaan arvosanan magna cum laude approbatur.

Edellisinä vuosina palkinnon ovat saaneet:

  • HTT Sini Sallinen (-08) Tampereen yo.,
  • HTT Niina Immonen (-07) Tampereen yo.,
  • YTT Helena Leino (-07) Tampereen yo.,
  • YTT Merja Sinkkonen-Tolppi (-06) Kuopion yo.,
  • KT Johanna Auranen (-05) Joensuun yo.,
  • FT Susan Kuivalainen (-05) Turun yo.,
  • OTT Anna Mäki-Petäjä-Leinonen (-03) Helsingin yo.,
  • FT Anu Gretschel (-02) Jyväskylän yo.,
  • YTT Antti Miettinen (-01) Kuopion yo. ja
  • FT Jarkko Kauppinen (-00) Oulun yo..

Lisätietoja:

VTT Johanna Kallio 050-594 8939
tutkimusasiamies Veli Pelkonen (KAKS) 0400-815 527

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.