uutiset / 12.06.2009

NÄISTÄ KUNNAT SÄÄSTÄVÄT

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tarvitaanko kunnissa säästöjä? Kansalaiset vastaavat kysymykseen myöntävästi. Teesi ’kunnallisiin palveluihin ja hallintoon kohdistettavat säästöt ovat jälleen tarpeellisia, jotta kuntien taloudellinen tilanne paranisi’ saa hyväksynnän seitsemältä kymmenestä (71%). Toista mieltä tohtii olla vain joka neljäs (25%). Valtuutetut eivät pane vastaan, vaikka ovatkin hieman varauksellisempia (64%/33%). Edustettavien ja edustajien periaatteellinen samanmielisyys säästötoimien tarpeellisuudesta tarjoaa luontevan lähtökohdan niiden toteuttamiselle (kuvio 1).

Säästötoimien tarpeellisuus allekirjoitetaan nyt huomattavasti laajemmin kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosituhannella.

Yksituumaisuus ulottuu myös poliittiselle kentälle. Hieman keskimääräistä useammin säästöjen tarpeellisuutta tähdentävät kokoomuksen kannattajat, epäilevimpiä puolestaan ovat vasemmistoliiton kannattajat

Kaikkein tiukimmin kuntalaiset pitävät kiinni vanhustenhuollosta (93% ei säästäisi lainkaan), terveyskeskuspalveluista (89%), lasten päivähoidosta (89%) ja koulutoimesta (87%). Myös joukkoliikennepalvelut (78%), toimeentulotuki (72%) ovat näin arvioiden luovuttamattomia asioita suurelle enemmistölle. Lähinnä seuraavaksi todetaan ympäristönsuojelu, johon ei kajoaisi lainkaan kuusi kymmenestä (59%) (kuvio 2).

Vähiten tärkeiden menokohteiden osalla ei erotu selvää ykkösasiaa. Sellaisiksi katsotaan kuitenkin ennen muuta kulttuuri (33%), viher- ja virkistysalueiden kunnossapito (37%) ja yrityselämän tukeminen (36%).

Nämä tiedot käyvät ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS –Gallupilla teettämässä Kansalaismielipide ja kunnat –tutkimuksessa. Tutkimus perustuu 1135 henkilöltä 20.03.-29.04.2009 kerättyyn haastatteluaineistoon.

Lisäksi KAKS on kysynyt kaupunkien ja kuntien talousjohtajilta heidän viralliset ja pöytälaatikkosäästölistansa. Säästöjä esitetään kaikilla kunnan toimialoilla, henkilöstössä, toiminnassa, hankinnoissa ja investoinneissa. Lue tästä miten ja kenen vöitä talousjohtajat kiristäisivät.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, asiamies, 0400-570087

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.