uutiset / 10.11.2011

”Miljardisäästöt mahdollisia vain maakuntamallilla”

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

 

Asiamies Antti Mykkänen puhui Muuramen kunnan 90-vuotisjuhlaseminaarissa keskiviikkona.

Suomalainen kuntakeskustelu on jämähtänyt viime vuosituhannelle. Rajojen piirtelijät ivaavat nykyistä mallia hevosaikakauden tuotteeksi. Itse he piirtävät kuntakarttaa vanhoihin työssäkäyntialueisiin perustuen, kuin pääkulkuväline olisi mopo. Kuntaliitosinttely elääkin samanlaisessa marginaalissa kuten eurooppalaisesti tarkastellen koko yksiportainen kuntajärjestelmämme.

Liitoskeskustelun perusharha on siinä, että yritetään ängetä samaan niin sanottuun peruskuntaan kaikki mahdollinen. Vahvaa identiteettiä ja taloutta, suoraa demokratiaa sekä laadukkaita, tehokkaasti tuotettuja palveluita on toivotonta ympätä yksiportaiseen kuntamalliin läpi valtakunnan.

Tilanne maakuntien keskuskaupunkien ympärillä vain heikkenee liitoskeskustelujen myötä. Näin on jo käynyt mm. Turussa ja pääkaupunkiseudulla.

Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen on erotettava toisistaan. Palvelut pitää jatkossa järjestää alueilla, joilla on siihen edes teoreettiset mahdollisuudet. Silloin mittariksi ei riitä kuntatalous, vaan koko aluetalous. Vahvoja alueita ei Suomessa ole kahtakymmentä enempää.

Työssäkäyntialueet ovat kohta maakunnallisia. Kansalaisista 69 % ja valtuutetuista 75 % katsoo, että palvelut tulee jatkossa järjestää alueellisesti kuntien yhteistyönä. Yli puolet kuntien valtuutetuista pitää järkevänä järjestää peruspalvelutkin maakunnallisesti. Se on ainoa oikea suunta myös kestävään kuntauudistukseen. Pääkaupunkiseutu tarvitsee oman mallinsa.

Ykköskaupunkien pitäisi ottaa oppia Lappeenrannasta. Etelä-Karjalassa keskuskaupunki on lähtenyt aidoksi veturiksi terveyspalvelujen järjestämisessä ja saanut käytännössä koko maakunnan mukaansa.

Perusterveydenhuolto, siihen läheisesti liittyvä sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito on pitkällisen vetkuttelun jälkeen koottava viimein yhteen noin maakunnallisesti. Palveluverkoston tulee olla kunnittain kattava. Ruotsistakin saa tähän mallia. Perusopetus, päivähoito sekä muut lähipalvelut tulee olla kuntien hoidossa. Säästöt kokonaisuudessa olisivat valtuustokaudessa useita miljardeja.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

    Kommentit

    Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.