uutiset / 28.12.2022

Marin suosituin pääministerinimi – Orpo kakkonen

Joka neljäs (26 %) täysi-ikäinen alle 80-vuotias suomalainen näkisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministerinä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Sanna Marinin suosio on kuusi-seitsemän prosenttiyksikköä korkeampi kuin SDP:n kannatus äänestysikäisen väestön keskuudessa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kokoomuksen Petteri Orpo saavuttaa kyselyssä toiseksi suurimman, reilun viidenneksen, kannatuksen (21 %). Orpon suosio on lähes samaa tasoa kuin Kokoomuksen vaalikannatus. Joka kymmenes toivoisi näkevänsä Riikka Purran seuraavana pääministerinä (9 %). Purran suosio on selvästi alle puolueensa kannatustason. Kaikkien muiden puheenjohtajien kannatukset jäävät alle viiteen prosenttiyksikköön: Li Andersson (4 %), Annikka Saarikko, Maria Ohisalo, Harry Harkimo ja Sari Essayah (3 %) ja Anna-Maja Henriksson (1 %).

Omiensa joukossa Sanna Marin on selvästi suosituin pääministeriehdokas (92 %). Hän on suosituin myös vihreiden (46 %) ja toiseksi suosituin (37 %) vasemmistoliiton kannattajien joukossa. Kokoomuksen tukijoista neljä viidestä (82 %) pitää Orpoa parhaana pääministeriehdokkaana eduskuntavaalien jälkeen. Kuudesosa perussuomalaisten ja keskustan kannattajista valitsisi Petteri Orpon (15 %).

Perussuomalaisten kannattajista niukka enemmistö (53 %) tukee Riikka Purraa. Omiensa keskuudessa Anderssonia tukee kaksi viidestä (42 %), Saarikkoa joka kolmas (34 %) ja Ohisaloa joka neljäs (26 %). Keskustan kannattajista vajaa kolmannes (30 %) ei osannut nimetä suosikkipäämisteriä.

Merkillepantavaa tuloksissa on myös se, että noin neljännes kyselyn vastaajista oli vailla mielipidettä (26 %). Erityisesti 18–30-vuotiailla, naisilla, heikommin koulutetuilla, työntekijöillä ja opiskelijoilla oli vaikeuksia muodostaa kantaa siitä, kenet näkisi mieluiten pääministerin tehtävässä. Nuorista, 18–30-vuotiaista kolmannes (33 %) lukeutui tähän joukkoon.

Sanna Marin näyttäytyy etenkin naisten suosikkina (29 %). Miesten keskuudessa Petteri Orpo (26 %) ohittaa niukasti Sanna Marinin (24 %). Sanna Marin on keskimäärää suositumpi naisten lisäksi etenkin 31–40- ja yli 60-vuotiaiden sekä pääkaupunkiseudun asukkaiden keskuudessa. Petteri Orpo vetoaa puolestaan yli 60-vuotiaisiin, akateemisen tutkinnon suorittaneisiin, ylempiin toimihenkilöihin ja yrittäjiin.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.–7.12. 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.029. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.