uutiset / 23.04.2022

Luottamus oman maakunnan päättäjiin on lisääntynyt – alle puolet antoi kiitosta maan hallitukselle

Enemmistö suomalaisista (58 %) luottaa erittäin tai melko paljon kotikunnan päättäjiin ja puolet suomalaisista (50 %) luottaa oman maakunnan ja valtakunnallisiin päättäjiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Luottamus maakunnan päättäjiin on tuplaantunut kuudessa vuodessa. Sen sijaan enemmistö suomalaisista (56 %) ei luota Euroopan unionin päättäjiin. Erikseen hallitukseen tyytyväisyyttä kysyttäessä vajaa puolet suomalaisista (44 %) arvioi Sanna Marinin hallituksen onnistuneen vähintään hyvin toiminnassaan.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ääntänsä aluevaaleissa käyttäneet luottavat päättäjiin tuntuvasti enemmän kuin vaaleissa nukkuneet. Kotikunnan päättäjiin luottaa ennakkoon äänestäneistä kaksi kolmesta (64 %), vaalipäivänä äänestäneistä enemmistö (59 %) ja vaaleissa nukkuneista vain reilu kolmannes (35 %).

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan kannattajien luottamus kohdentuu voimakkaasti valtakunnan tason päätöksentekijöihin. Kokoomuksen tukijat luottavat keskimäärää enemmän päättäjiin kaikilla tasoilla. Perussuomalaisten kannattajille ei kelpaa päätöksenteko oikeastaan millään tasolla. Nuoret, 18–30-vuotiaat, suhtautuvat päättäjiin ymmärtäväisemmin kuin varttuneemmat ikäluokat.

Reilu kaksi viidesosaa antaa kiitosta maan hallitukselle sen toiminnasta (44 % antaa hyvän arvosanan). Suomalaisista avoimen tyytymättömiä on reilu neljännes (29 %). Noin neljännes (23 %) arvioi, että hallitus ei ole toiminut hyvin, mutta ei heikostikaan. SDP:n vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat hyrisevät tyytyväisyydestä. Kokoomuksen ja etenkin perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat varauksellisesti. Keskustan kannattajat asettuvat vasemmistopuolueiden ja oppositiopuolueiden välimaastoon.

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.1.- 2.2.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.030. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Koko tutkimusosion voit lukea täältä.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.