36 prosenttia suomalaisista hyväksyisi valtiovallan pakkotoimenpiteet kuntaliitoksen aikaansaamiseksi, vaikka ne kohdistuisivat omaan kotikuntaan. 48 prosenttia vastanneista ei hyväksy pakkotoimia. Kantaa asiaan ei ota 15 prosenttia vastanneista. Miehet (42%) olivat selvästi naisia (30%) myöntyväisempiä pakkoliitoksiin.
Myönteisimmin pakkoon suhtautuvat Kokoomuksen (54%) ja Sdp:n (53%) kannattajat sekä ammattijärjestöihin kuuluvista akavalaiset (53%). Alueellisesti eniten ymmärrystä pakkotoimenpiteille on pääkaupunkiseudulla (49%) ja Uudellamaalla (45%) asuvilla.
Kielteisimmin pakkotoimenpiteisiin liitosten aikaansaamiseksi suhtautuvat Keskustan (72%) ja Perussuomalaisten (59%) kannattajat sekä SAK:n jäsenet (54%). Maantieteellisesti vastustus on suurinta Etelä-Suomessa (54%) ja Pohjois-Suomessa (53%).
Pakkoliitoksen hyväksyntä on hieman suurempaa kuin kuntaliitoksen kannatus. Ero selittyy sillä, että pieni osa kuntaliitoksen vastustajista voisi ”pitkin hampain” olosuhteista johtuen hyväksyä tai sietää pakkotoimet. Näin tapahtuu etenkin hallituspuolueiden kannattajien keskuudessa.
Kysymys: ”Hyväksyn valtiovallan pakkotoimenpiteet kuntaliitoksen aikaansaamiseksi, vaikka ne kohdistuisivat kotikuntaani?”
Kunnallisalan kehittämissäätiö tutkitutti TNS Gallup Oy:llä väestön suhtautumista kuntaliitoksiin.
Tutkimusaineisto koottiin TNS Gallup Oy:n GallupKanavalla 9.-15.9.2011 välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin kaikkiaan 1155. Tutkimuksen otos edustaa maan 15-74 vuotta täyttänyttä väestöä poislukien Ahvenanmaa. Tutkimuksen otos on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana.
Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Antti Mykkänen, asiamies, KAKS, 0400-570087.
Kommentit