uutiset / 18.09.2009

Kuntalaiset päätäjiä myönteisempiä sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamiseen

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kuntalaisten ja poliittisten päätöksentekijöiden näkemykset sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamisesta poikkeavat toisistaan. Kuntalaiset suhtautuvat kunnallispoliitikkoja myönteisemmin julkisen palvelutuotannon kilpailuttamiseen.Palvelujen laatu ja nykyistä laajemmat valinnanmahdollisuudet ovat heille palvelujen varsinaista tuottajatahoa tärkeämpi kysymys.

Myös puolueiden välillä on eroja. Yli kahdeksankymmentä prosenttia kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja kristillisdemokraattien kannattajista ja luottamushenkilöistä kannattaa yksityisten palvelutuottajien osallistumista kuntapalvelujen tuottamiseen. Sen sijaan vasemmistoliiton äänestäjistä yksityisten tuottajien osallistumista palvelutuotantoon kannattaa 77 prosenttia, kun taas puolueen luottamushenkilöistä luku on vain 28 prosenttia. Myös sosialidemokraattien kohdalla ero on selkeä (83 % vs. 57 %).

Viranhaltijoiden asema vahvistunut

Kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston asema päätöksentekijöinä on sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamisen johdosta heikentynyt ja viranhaltijoiden vahvistunut. Tätä mieltä ovat kuntien luottamushenkilöt. Viranhaltijoiden korostunut rooli liittyy heidän keskeiseen asemaansa kilpailuttamista koskevan päätöksenteon informaatiolähteenä. Samalla myös lautakuntien asema on vahvistunut.

Tulokset käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKSin (www.kaks.fi) julkaisemasta tuoreesta tutkimuksesta ”Kilpailuttaminen poliittisena päätöksenä.

Kuntapäättäjien näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnasta yksityisen sektorin tuottajilta”. Sen ovat laatineet VTM Sami Fredriksson, VTM Olli Hyvärinen, professori Mikko Mattila (kuvassa) ja VTT Hanna Wass Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitokselta.

Lisätietoja:

professori Mikko Mattila, puh: 09-191 24904,tutkija Hanna Wass, puh: 09-191 19249,

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.