uutiset / 19.06.2023

Kansalaisten viesti uudelle hallitukselle: Inflaatiota hillittävä, sotepalveluita parannettava ja valtion velka kuriin

Suomalaiset kokevat tulevan hallituksen kaikkein tärkeimmiksi asioiksi hintojen nousun ja valtion velkaantumisen hillitsemisen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden hoidon saannin parantamisen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suuren kannatuksen tulevan hallituksen toimissa saavat myös rikollisuuden torjunta ja energian saannin turvaaminen. Tärkeiden asioiden joukkoon kuuluvat lisäksi julkisten menojen vähentäminen, koulutuksen voimavarojen turvaaminen ja maanpuolustuskyvystä huolehtiminen.

Kansalaisten listan häntään asettuvat kehitysyhteistyö, taiteen ja kulttuurin tukeminen sekä verotulojen riittävyyden takaaminen (verojen korotukset). Asioiksi, joihin ei saisi uhrata voimavaroja ainakaan aiempaa enemmän ovat myös ilmastonmuutoksen torjuminen, työurien pidentäminen, tuloverotuksen alentaminen ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista haluaa lisää painoa julkisten menojen vähentämiseen, maanpuolustuskyvystä huolehtimiseen, Suomen oman edun ajamiseen Euroopan unionissa, työmarkkinoiden joustavuuden lisäämiseen, syntyvyyden edistämiseen, yritysten kilpailukyvyn parantamiseen ja maahanmuuton rajoittamiseen.

Asioita, joita oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö haluaisi ajaa vahvemmin ovat koulutuksen voimavarojen turvaaminen, ulkomaisen työvoiman maahanmuuton edistäminen, tuloerojen kaventaminen, ilmastonmuutoksen torjuminen, tieteen ja tutkimuksen tukeminen sekä luonnon ja ympäristön suojeleminen.

Vahvimmat kansan keskimääräisestä kannasta poikkeavat profiilit ovat perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla. Kokoomuksen kannattajien keskuudessa ykköstavoitteeksi nousee valtion velkaantumisen hillitseminen, perussuomalaisten ja keskustan tukijoiden parissa inflaation taltuttaminen ja SDP:n sosiaali- ja terveyspalveluiden parantaminen. Vihreiden kannattajien listan kärkeen ampaisee ilmastomuutoksen torjunta ja vasemmistoliiton tuloerojen kaventaminen.

Naiset painottavat miehiä enemmän toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, tuloerojen kaventamiseksi sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden saannin parantamiseksi. Miehet tähdentävät naisia enemmän syntyvyyden edistämistä, energian saannin turvaamista ja työurien pidentämistä.

Lue koko tutkimusosio täältä.

 

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-7.6.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.