uutiset / 11.03.2023

Kansalaisten talousresepti: Mitään etuuksia ei saa karsia, verotusta ei pidä kiristää eikä lainanottoa lisätä

Kansalaisten enemmistö hyväksyy talouden sopeuttamistoimeksi vain yritystukien karsimiseen (60 %). Lähes puolet kannattaa myös isojen julkisten liikenne- ja muiden investointien lykkäämistä (44 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Keinoja, joita eniten vastustetaan (vastustaa tai vastustaa jossain määrin) ovat eläkkeiden leikkaaminen (83 %), lainanoton lisääminen entisestään (75 %), julkisten hyvinvointipalveluiden karsinta (69 %) ja eläkeiän korottaminen (66 %). Selvä enemmistö suomalaisista vastustaa myös julkisten palvelupisteiden supistamista ja keskittämistä suurempiin yksiköihin (64 %) sekä verotuksen kiristämistä (61 %). Myös sosiaali- ja työttömyysetuuksien leikkaukset aiheuttaisivat mielipahaa (59 %)

Jos vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannattajat saisivat yksinään päättää, niin sosiaali- ja työttömyysetuja ei leikattaisi. Veroja korotettaisiin, veropohjaa laajennettaisiin ja elinkeinoelämän tukia karsittaisiin. Nykyisin kaikkien puolueiden kannattajien enemmistö suhtautuu lainaoton lisäämiseen kielteisesti lukuun ottamatta vasemmistoliiton tukijoita.

Kokoomuksen tukijat suhtautuvat keskimäärää myönteisemmin hyvinvointipalveluiden ja sosiaalietuuksien leikkauksiin. Muita nuivemmin he suhtautuvat veronkorotuksiin ja lainanoton lisäämiseen.

Hallituspuolueista keskustan ja RKP:n kannattajien näkemykset osuvat eräiltä osin lähemmäksi kokoomuksen kuin vasemmistopuolueiden ja vihreiden tukijoita. Näin etenkin, kun tarkastellaan näkemyksiä verojen korotuksista, veropohjan laajentamisesta, etuuksien leikkauksista ja lainaoton lisäämisestä.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa tammikuussa 2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4013. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

1 kommentti

  1. Hyvää tietoa keskusteluihin. Yhtä asiaa jäin kaipaamaan. Kaikkien indeksisidonaisten menojen ml. verotuksen indeksitarkistukset jäädyttäminen vudeksi pariksi. Sillä saataisiin taloutta merkittävästi korjatuksi ja se olisi aika tasapuolinen kaikille. Se ois ns. kerralla kuntoon ratkaisu eikä tarvitsisi lillukanvarsista riidellä.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.