uutiset / 09.07.2022

Kansalaiset: Hallitus onnistunut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja koronaviruksen torjunnassa

Enemmistö suomalaisista antaa hallitukselle erittäin tai melko hyvän arvosanan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa (63 %) sekä toimissa koronaviruksen taltuttamiseksi (58 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Luvut ovat selvästi nousseet vuoden takaisesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tyytymättömyyttä kohdentuu ennen muuta maan talouden tilaan (42 %), sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon (42 %). Aika monen tyytymättömyys kohdentuu myös verotukseen (34 %) ja maahanmuuttoon (30 %). Vain joka neljäs (26 %) katsoo, että hallitus on onnistunut vastaajien itsensä ja heidän perheidensä tarpeiden huomioonottamisessa. Tyytymättömiä on kolmannes (34 %) vastaajista.

Kansalaisten näkemykset hallituksen toimista työllisyyden hoidossa sekä ulko-, turvallisuus ja puolustuspolitiikassa ovat selvästi vuoden takaista myönteisempiä. Eniten tiputusta on tapahtunut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä koulutuksen asioissa.

Oppositiopuolueiden kannattajille tuottaa tuskaa antaa hallitukselle hyviä arvosanoja. Kuitenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallitusta kiittelee enemmistö myös oppositiopuolueiden tukijoista (57 %). Toimissa koronaviruksen taltuttamiseksi kaksi viidestä oppositiopuolueiden tukijoista on tyytyväinen maan hallitukseen (43 %). Hallituspuolueiden tukijat antavat hallitukselle hyviä arvosanoja lähes kaikissa asioissa. Hieman vähemmän kiihkeästi hallituspuolueiden tukijat antavat tunnustusta onnistumisesta sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuuluvien asioiden hoitamisessa.

SDP:n kannattajat ovat kaikkein tyytyväisimpiä hallituksen toimintaan. Myös vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat ovat tyytyväisiä hallituksen toimiin lähes asiasta riippumatta. Keskustan kannattajat ovat vaisumpia todistamaan hallituksen puolesta. Kokoomuksen kannattajien selvä enemmistö katsoo hallituksen onnistuneen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja koronapandemian torjunnassa, muuten ollaan kriittisiä. Perussuomalaisten tukijat edustavat ääripäätä, kiitoksia hallitus ei saa mistään.

Kaikkien hyvien arvosanojen keskiarvo kertoo, että kansalaisista reilu kolmannes (36 %) on tyytyväinen maan hallituksen toimiin eri asioissa ja yli neljännes (28 %) tyytymätön. Reilu neljännes (27 %) arvioi hallituksen onnistuneen eri asioissa jollakin tavoin, vaikkakin osaksi kompuroiden. Suhtautuminen hallitukseen ei ole kokonaisuudessaan muuttunut vuoden takaisesta.

Koko tutkimusosion pääset lukemaan täältä.

Tutkimuksen toteutus. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-9.6 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.034. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.