uutiset / 10.12.2022

Kaksi viidestä: Päättäjiä kohdellaan tiedotusvälineissä liian helläkätisesti

Kaksi viidestä (42 %) arvioi, että poliittisia päättäjiä, joita syytetään rikoksista, kohdellaan tiedotusvälineissä liian helläkätisesti, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Niitä, jotka arvioivat päättäjiä kohdeltavan liian ankarasti on harvassa, vain seitsemän sadasta (7 %) vastanneesta. Kolmanneksen mielestä rikoksista epäiltyjä päättäjiä käsitellään asianmukaisesti (34 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kaksi viidestä (39 %) uskoo, että päättäjiä kohdellaan liian lempeästi, mikäli he syyllistyvät sopimattomaan käyttäytymiseen. Yksi kuudesta kokee, että sopimattomasti käyttäytyviin päättäjiin kohdistetaan liian ankaraa kritiikkiä (17 %). Vajaa kolmannes on tyytyväinen siihen, miten päättäjiä kohdellaan mediassa (29 %).

Naiset ovat hieman armollisempia kuin miehet. Myös ikä erottelee arvioita. Ikääntyneempien keskuudessa on muita enemmän niitä, jotka toivoisivat kovempia otteita, jos poliittiset päättäjät käyttäytyvät sopimattomasti. Nuoremmista keskimäärää jonkin verran useampi arvioi päättäjiä kovisteltavan liiankin kanssa.

Puoluekanta on yhteydessä näkemyksiin. Perussuomalaisten kannattajien joukossa on ainoana eniten niitä, jotka ovat tyytymättömiä siihen, miten poliittisia päättäjiä kohdellaan tiedotusvälineissä. Heistä kolme viidestä vaatii kovempia otteita, olipa sitten kysymys mahdollisesta rikoksiin syyllistymisestä (59 %) tai sopimattomasta käyttäytymisestä (58 %).

Vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n tukijoista noin neljännes toivoisi päättäjiä kohdeltavan armeliaammin. Kokoomuksen ja keskustan tukijoiden parissa on eniten niitä, joiden mielestä poliittisten sopimattomasti käyttäytyvien päättäjien tekemisiä käsitellään tiedostusvälineissä sopivalla tavalla.

Koko tutkimusosion voit lukea täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.10.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.