uutiset / 29.06.2024

Joka toinen pitää hallituksen kykyä hoitaa asioita kehnona

Kunnallisalan kehittämissäätiön galluptutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista maan hallituksen kykyyn hoitaa maamme asioita ja opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja. Kolmannes (34 %) ilmoittaa, että Petteri Orpon johtaman hallituksen (kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit) kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä. Noin kuudesosa (17 %) suhtautuu asiaan neutraalisti (ei hyvä eikä huono). Lähes joka toinen (46 %) epäilee maan hallituksen kyvykkyyttä vuosi hallituksen muodostamisen jälkeen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Arviot Orpon johtaman hallituksen kyvyistä ovat hieman kohentuneet viime vuoden syyskuusta. Hallituksen kyvykkyyden hyväksi arvioivien osuus on lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä. Luottamus nykyhallitukseen on pienempää kuin usko Marinin hallitukseen oli kesällä 2020.

Kyselyvastaajien puoluekanta vaikuttaa arvioihin paljon. Selvä enemmistö nykyisten hallituspuolueiden kannattajista (68 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Reilu kymmenesosa (12 %) hallituspuolueiden tukijoista on epäuskoisia. Oppositiopuolueiden kannattajista lähes kolme neljästä (71 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

Puoluekannan mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat ovat vakuuttuneita hallituksen onnistumisesta. RKP:n ja kristillisdemokraattien tukijat puolestaan eivät ole yhtä varmoja hallituksen mahdollisuuksista hoitaa kunnialla maan asioita.

Hallituksen puolustajia löytyy näkyvässä määrin varsinkin ikääntyneiden, ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien, akateemisten ja hyvätuloisten keskuudesta. SAK:n jäsenet, työntekijät, työttömät, pienituloiset ja työväenluokkaan samaistuvat suhtautuvat maan hallitukseen varsin varauksellisesti.

Myös opposition kykyjä epäillään

Myös opposition kyky tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle arvioidaan vaatimattomaksi. Alle kolmannes (30 %) uskoo opposition kyvyn erittäin tai melko hyväksi. Enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) epäilee opposition kyvykkyyttä. Suhtautuminen oppositioon ei ole suuresti muuttunut viime vuoden syyskuusta.

Usko oppositioon on pysytellyt kutakuinkin vakiona eri mittauksissa. Usko nykyopposition kykyihin tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle on nyt kuitenkin aavistuksen suurempaa kuin edellisellä vaalikaudella vastaavana ajankohtana, jolloin nykyiset oppositiopuolueet olivat hallitusvastuussa. Nyt opposition kykyihin luottaa yli vajaa kolmannes, kun neljä vuotta sitten noin neljännes.

Oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö (54 %) luottaa opposition pätevyyteen tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle. Suurimman oppositiopuolueen, SDP:n, kannattajista yli puolet (58 %) uskoo opposition kykyihin. Vasemmistoliiton kannattajista valtaosa luottaa oppositioon (72 %). Keskustan ja vihreiden tukijat eivät ole vakuuttuneita, heistä alle puolet luottaa opposition taitoihin. Hallituspuolueiden kannattajat eivät ymmärrettävästi noteeraa oppositiota juuri miksikään.

Tutkimuksessa tiedusteltiin myös toiveita nykyhallituksen kaatumisesta mahdollisimman nopeasti. Tulokset kielivät osaltaan poliittisesta polarisaatiosta. Kaksi viidestä (40 %) olisi mielissään, jos hallitus kaatuisi mahdollisimman pian. Lähes joka toinen suhtautuu ajatukseen nuivasti (46 %). Mielipiteet eivät ole muuttuneet lainkaan viime vuoden syyskuusta.

Tarkemmat taustaryhmittäiset tulokset löytyvät tutkimusosiosta. Lue koko tutkimusosio täältä.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.6.2024. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.062. Vastaajat edustavat maamme täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.