uutiset / 28.10.2023

Enemmistön mielestä Suomessa ymmärretään tahallaan väärin toisten sanomisia ja kiivaillaan – media kärjistää asioita klikkiotsikoilla

Suomalaiset pitävät nykyistä poliittisyhteiskunnallista viestintäilmapiiriä surkeana, kärjistetään liiaksi ja ymmärretään tahallisesti väärin toisten sanomisia. Tyytymättömyys kohdentuu kaikkiin, poliitikkoihin, mediaan ja kansalaisiin itseensä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Valtaosa (88 %) kansalaisista on vakuuttunut siitä, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisten sanomisia ja puhuvat toistensa ohi. Näkemys on voimistunut entisestään viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Lähes yhdeksän kymmenestä (87 %) arvioi, että klikkiotsikoillaan media kärjistää ja liioittelee tarpeettomasti käsittelemiään asioita. Tämän väittämän on valmis allekirjoittamaan selvä enemmistö kaikissa väestöryhmissä. Suomalaisista yli puolet (52 %) on valmis ainakin jossain määrin hyväksymään väittämän, jonka mukaan perinteinen media (lehdistö, tv, radio) vääristää tarkoituksella puolueiden ja poliitikkojen viestejä.

Reilu kolmannes suomalaisista (35 %) uskoo, että perinteinen media (lehdistö, tv, radio) käsittelee liian helläkätisesti ja kiltisti poliittisten päättäjien aiempia sanomisia ja tekemisiä (35 %). Joka toinen kiistää tällaisen väitteen (49 %).

Kiihkomieliset reaktiot ja mielipiteiden jyrkkyys jarruttavat halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kolme neljästä (78 %) kokee, että suomalainen yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri on nykyisin kohtuuttoman kärjistynyttä. Enemmistö suomalaisista (57 %) sanoo arastelevansa osallistua keskusteluun ajankohtaisista poliittisista asioista. Kolme neljästä (76 %) on vakuuttunut myös siitä, että nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa paheksutaan ja tuomitaan liian herkästi.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 16.-20.9.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.013. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400570087, antti.mykkanen@kaks.fi

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.