uutiset / 14.05.2022

Enemmistö suomalaisista toiveikas asuinkunnan elinolojen kehitykseen – varauksellinen kunnan talousnäkymien ja asukkaiden mielialojen muuttumiseen

Enemmistö suomalaisista on luottavainen oman asuinkunnan tulevaisuuteen koulutusmahdollisuuksien (61 %) ja elinolojen (58 %) kehityksen osalta. Niukka enemmistö uskoo myös asuinkunnan suotuisiin tulevaisuuden näkymiin yleensä (51 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lähes joka toinen suhtautuu toiveikkaasti myös yritystoiminnan vireyteen (48 %) sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden myönteiseen kehitykseen (46 %). Reilu viidennes näkee sote-palveluiden tulevaisuuden enemmän tai vähemmän surkeaksi (22 %).

Suomalaisista kaksi viidestä arvioi asuinkunnan työllisyystilanteen (42 %) ja asuinkunnan taloustilanteen (40 %) kehittyvän myönteisesti. Joka viides puolestaan arvioi niiden kehittyvän huonoon suuntaan. Asukkaiden henkisen mielialan (41 %) myönteiseen kehitykseen uskoo kaksi viidestä ja reilu kolmannes uskoo, että muutosta siinä ei tapahdu.
Miehet suhtautuvat asuinkunnan kehitykseen naisia aavistuksen optimistisemmin. 18–30-vuotiaiden keskuudessa on keskimäärää enemmän myönteisiä näkymiä asuinkunnan tulevaisuudennäkymiin (61 %) ja sote-palveluiden saatavuuteen (55 %).

Heikommin koulutetut, työntekijät ja pienituloiset ovat keskimäärää vähemmän optimistisia. Korkeasti koulutetut, ylemmät ja alemmat toimihenkilöt sekä hyväosaiset ovat pääsääntöisesti luottavaisempia asuinkuntansa tulevaisuuden suhteen. Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla ollaan keskimäärää luottavaisempia. Selvästi synkempiä näkymiä löytyy etenkin maaseutumaisissa kunnissa asuvien keskuudessa.

Vihreiden (+59) ja kokoomuksen (+50) kannattajat luottavat eniten asuinkuntansa tulevaisuuteen, kun lasketaan vastaajien optimismipessimismi indeksien keskiarvot. Seuraavan ryhmän optimistisuuden asteessa muodostavat SDP:n (+44) ja vasemmistoliiton (+40) kannattajat. Keskustan kannattajien optimismi on selvästi alempana (+24). Perussuomalaisten kannattajat (+9) ovat kaikkein pessimistisimpiä.

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.1.- 2.2.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.030. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.