uutiset / 02.07.2022

Enemmistö suomalaisista luottaa hallituksen kyvykkyyteen

Suomalaisista yli puolet (56 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vajaa viidennes (18 %) suhtautuu asiaan neutraalisti (ei hyvä eikä huono). Noin neljännes (23 %) epäilee avoimesti maan hallituksen kyvykkyyttä. Luottamus hallituksen kykyihin on hieman lisääntyneen reilun vuoden takaisesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Hallituspuolueiden kannattajista neljä viidestä (83 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Epäuskoisia saa etsiä suurennuslasilla (6 %). Oppositiopuolueiden kannattajista vain vajaa kolmannes (31 %) luottaa maan hallituksen kykyihin. Oppositiopuolueiden luottamus on lisääntynyt kymmenen prosenttiyksikköä.

Vakuuttuneimpia hallituksen onnistumisesta ovat SDP:n (96 %), vihreiden (87 %) ja vasemmistoliiton (82 %) tukijat. Keskustan tukijoista kaksi kolmesta (67 %) arvioi hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita hyväksi. Perussuomalaisten kannattajien selvä enemmistö arvioi hallituksen kyvykkyyden heikoksi (68 %). Kokoomuksen kannattajista näin suhtautuu vain vajaa kolmannes (31 %). Kokoomuksen tukijat suhtautuvat hallitukseen ymmärtäväisemmin kuin vuonna 2021.

Usko oppositioon on kutakuinkin ennallaan. Vain vajaa kolmannes (30 %) uskoo opposition kyvyn erittäin tai melko hyväksi. Reilu kolmannes (35 %) epäilee opposition kyvykkyyttä. Nyt opposition kykyihin luottaa vajaa kolmannes, kun neljä vuotta sitten noin neljännes.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajista lähes kaksi kolmesta uskoo opposition kykyihin. Kokoomuksen kannattajien usko sekä hallituksen että opposition kykyihin on lisääntynyt vuodesta 2021. Hallituspuolueiden kannattajat eivät ymmärrettävästi noteeraa oppositiota juuri miksikään.

Koko tutkimusosion pääset lukemaan täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-9.6 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.034. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.