Tämä näkemys vaikuttaa kuitenkin olevan enemmän periaatteellinen. Toiseen kysymykseen saatujen vastausten perusteella selvä enemmistö kansalaisista pitää aluevaaleja nykyisin näennäisvaaleina, koska valtio päättää hyvinvointialueiden tehtävistä ja rahoituksesta (58 %). Eri mieltä aluevaalien näennäisyyttä koskevan väittämän kanssa on neljännes aikuisväestöstä (26 %).
Monet äänioikeutetuista olisivat valmiita jopa luopumaan aluevaaleista. Joka toinen suomalainen allekirjoittaa väittämän, jonka mukaan aluevaalien sijaan kuntien tulisi nimetä edustajansa hyvinvointialueiden valtuustoihin (48 %). Neljännes torjuu tällaisen väittämän (25 %) ja yli neljänneksellä ei ole näkemystä asiasta (27 %).
Yksi keino vahvistaa hyvinvointialueiden itsehallintoa olisi verotusoikeus. Suomalaisilla ei kuitenkaan ole selkeää – tai ainakaan yhtenäistä – näkemystä siitä, pitäisikö hyvinvointialueille antaa verotusoikeus. Kolmannes (33 %) kannattaa ja vähän suurempi osaa suhtautuu nuivasti (37 %). Vajaa kolmannes ei osaa ottaa kantaa (31 %).
Kansalaisten suuri enemmistä haluaa rajoittaa poliitikkojen päällekkäistä toimintaa kansanedustajana sekä kunnan- ja aluevaltuutettuna. Neljä viidestä (80 %) yhtyy väitteeseen, että samojen ihmisten ei pidä olla päättämässä valtakunnan, hyvinvointialueiden ja kuntien asioista. Vain yksi kymmenestä (11 %) tohtii olla eri mieltä. Suomalaisten tahto rajoittaa ehdolle asettumista eri vaaleissa on lisääntynyt vuodesta 2021 (68 % à 80 %). Merkillepantavaa on se, että valtaosa kaikkien puolueiden kannattajista olisi valmis rajoittamaan poliittisten luottamustehtävien kasaantumista.
Tutkimuksen toteutus
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public).
Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 30.11.–4.12.2024. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.078. Vastaajat edustavat maamme täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Väestöryhmien väliset mielipide-erot ja muutokset aiemmista tutkimuksista esitellään tutkimusosiossa, joka sisältää muitakin kuin tässä tiedotteessa esiteltyjä tietoja suhtautumisesta kunta- ja aluevaaleihin.
Lue koko tutkimusosio täältä.
Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811
Kommentit