uutiset / 06.01.2023

Enemmistö on täysin varma, että käy äänestämässä eduskuntavaaleissa

Kaikista täysi-ikäisistä alle 80-vuotiaista kolme viidestä (62 %) ilmoittaa varmasti äänestävänsä eduskuntavaaleissa huhtikuussa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.  Melko varmoja äänestäjiä on viidennes (21 %). Enemmän tai vähemmän epävarmoja on kuudenneksen verran (15 %). Tulokset viittaat siihen, että äänestysprosentti tulevissa vaaleissa on vähintään viime vaalien tasolla (72 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ylemmät toimihenkilöt, yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Opiskelijat, työntekijät ja työttömät ovat epävarmempia siitä, että menevät eduskuntavaaleissa uurnille.

Puolueiden kannattajista muita varmempia ovat etenkin kokoomuksen (84 % varmoja), vihreiden (77 %) ja vasemmistoliiton (74 %) kannattajat. Perussuomalaisten (61 %) ja keskustan (58 %) kannattajat ovat muiden puolueiden kannattajia jonkin verran vähemmän innostuneita äänestäjiä.

Puolue ehdokasta tärkeämpi

Joka toinen (51 %) ilmoittaa, että puolue on paljon tai jonkin verran tärkeämpi kuin ehdokas; vain noin kuudesosa (15 %) painottaa ehdokasta. Reilu neljännes (28 %) arvioi, että puolue ja ehdokas ovat yhtä tärkeitä valintatilanteessa. Vuodesta 2018 puolueen painoarvo on noussut valinnassa aiempaa enemmän (40 % -> 51 %).

Nuoret, korkeasti koulutetut, pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla asuvat sekä kokoomuksen ja vihreiden kannattajat painottavat puoluekantaa keskimäärää useammin. Ikääntyneiden parissa on keskimäärää enemmän niitä, joiden mielestä puolue ja ehdokas ovat yhtä tärkeitä valinnan kannalta. Vähiten puoluetta korostavia on keskustan tukijoiden joukossa (36 %). Heistä lähes puolet (45 %) pitää ehdokasta ja puoluetta yhtä tärkeinä ratkaisujen kannalta.

Joka toiselle kelpaa vain yksi puolue

Joka toinen (47 %) arvioi todennäköisimmin tekevän valintansa eduskuntavaaleissa vain yhden puolueen ehdokkaiden joukosta. Varmasti äänestämässä käyvistä selvä enemmistö (58 %) tekee niin. 2–3 puolueen joukosta ehdokasta arpovia on reilu kolmannes (35 %). Yksi kahdestakymmenestä uskoo valitsevansa ehdokkaan useamman kuin kolmen puolueen joukosta.

Ikääntyneimmät, akateemisen tutkinnon suorittaneet, ylemmät toimihenkilöt, yrittäjät ja eläkeläiset sanovat tekevänsä valintansa vain yhden puolueen ehdokkaiden joukosta. Kokoomuksen tukijoista 70 prosenttia ei voi kuvitella äänestävänsä jonkun muun puolueen ehdokasta. SDP:n ja keskustan kannattajista enemmän kuin kaksi viidestä saattaa tehdä valintansa useamman kuin yhden puolueen ehdokkaiden joukosta.

Lue täältä koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.–7.12.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.029. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.