uutiset / 21.10.2023

Enemmistö kannattaa työn verotuksen keventämistä

Suomalaisten vahva enemmistö kannattaa varallisuusrajan asettamista asumistukeen (68 %), työn verotuksen keventämistä (62 %) ja palvelusetelijärjestelmän käytön lisäämistä sote-alalla (60 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö hyväksyy myös työkykyisten toimeentulotuen hakijoiden työvelvoitteen julkisissa työtehtävissä tuen saamiseksi (57 %), itsehoitolääkkeiden myynnin sallimisen päivittäistavarakaupoissa (55 %) ja hiilineutraalisuustavoitteeseen sitoutumisen (53 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Sen sijaan enemmistö (62 %) suomalaisista tyrmää alennettujen arvonlisäkantojen korottamisen (esim. lääkkeet, liikuntapalvelut, kulttuuri- ja viihdetilaisuudet jne.), ja joka toinen (52 %) ei kannata lakko-oikeuden rajaamista (tukilakot, poliittiset lakot, laittomat lakot).

Hallituspuolueiden kannattajien enemmistö on taipuvainen hyväksymään kaikki toimet pois lukien vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteesta kiinni pitämisen, jota puolestaan oppositiopuolueiden tukijoiden enemmistö kannattaa.

Opposition tukijat ovat taipuvaisia kannattamaan itsehoitolääkkeiden myyntiä päivittäistavarakaupoissa, palvelusetelien käytön lisäämistä sote-alalla ja varallisuusrajan asettamista yleiseen asumistukeen. Moni hamuaa myös työn verotuksen keventämistä. Lakko-oikeuden rajaaminen ja irtisanomisten helpottaminen ovat myrkkyä suurelle osalle oppositiopuolueiden kannattajista.

Yli 60-vuotiaat, joista monet ovat jo eläkkeellä, suhtautuvat keskimäärää useammin myönteisesti työelämäuudistuksiin, kuten työttömyysturvan porrastus, lakko-oikeuden rajoittaminen ja irtisanomisten helpottaminen. Työn verotuksen keventäminen miellyttää etenkin keski-ikäisiä ja eläkeikää lähestyviä. Nuoret taputtavat tavoitteelle pitää kiinni 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 16.-20.9.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.013. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Koko tutkimusosio luettavissa täältä.

Lisätietoja:

Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087, antti.mykkanen@kaks.fi

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.