blogi / 28.12.2015

Vesa-Matti Saarakkala: Time out! – kaikki uudistukset pöytään kerralla

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

26.05.2014

Kuntien valtionosuusuudistus on ollut lausuntokierroksella kunnissa, mutta kunnat ovat nyt ehtineet antaa lausuntonsa ennen tietoa sote-ratkaisun lopullisesta sisällöstä. Lausuntokierrokselle on niin ikään lähtenyt ehdotus mittavasta kuntalain kokonaisuudistuksesta. Uudesta sote-uudistuksestakin pitäisi kai järjestää lausuntokierros.

Käytännössä kaikki kolme uudistusta pitäisi saada pöytään sekä eduskunnassa että kunnissa yhtä aikaa. Muuten päättäminen niistä, tai edes lausuminen, ei ole kovin mielekästä eikä järkevää. Erityisesti yhtäaikaisuuden tarvetta alleviivaa se, miten kävi sote-uudistuksessa: Kaikki valmistelu ja valmistautuminen valtionhallinnossa ja sitä myötä kunnissa tapahtui yhden mallin pohjalta, mutta lopulta malli olikin toinen. Sama voi käydä uudestaan, jos yksikin valmisteilla olevasta kolmesta uudistuksesta muuttaa syystä tai toisesta muotoaan.

Kataisen hallituksen kuntauudistuspolitiikka on ollut takapajuista ja amatöörimäistä, mutta jos pian nimitettävä uusi hallitus ymmärtää ottaa opiksi, voidaan luottamus kuntien ja sosiaali- ja terveyssektorin tulevaisuuteen vielä palauttaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Tällä hetkellä edetään kuitenkin pahaenteisesti autopilotti päällä – Ollaanko taas kohta törmäyskurssilla? Otetaan nyt reilusti aikalisä ja laitetaan kunnat oikeasti kuntoon!

Kommentoi

Teksti

  • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.

Kuva CAPTCHA

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.