24.11.2014
Kurikan kaupunki ja Jalasjärven kunta päättivät viime keväänä valtuustojen äänestysten jälkeen tehdä kuntaliitoksen. Uusi kunta aloittaa 2016.
Liitossopimus astui voimaan heti, kun valtuustot olivat sen hyväksyneet. Liitossopimukseen kirjattiin lähivuosien investointitasoksi yhteensä 6 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on molempien kuntien nykyiseen yhteenlaskettuun investointitasoon ja taloussuunnitelmiin nähden rajusti alimitoitettu. Kurikassa yksin on tehty yli kymmenenkin miljoonan investointibudjetteja.
Temppu nimeltä investointiraja tehtiin, koska tulevan kaupungin talous on rakennettu 20 %:n kunnallisverotuotolle. Tämä tehtiin, jotta päättäjät saatiin liitokselle suopeiksi etenkin Kurikassa, jonka veroprosentti on Etelä-Pohjanmaan alhaisin, 19. Jalasjärven veroprosentti on 21, ja johtuen opetusministeriön hämmästyttävästä takaisinperintäpäätöksestä JAKK-aikuiskoulutuskeskuksen tukien osalta, Jalasjärvi joutui lisäksi kriisikunnaksi ja erityiseen kuntajakoselvitykseen Seinäjoen kanssa. Jalasjärven valtuusto valitsi kuitenkin Kurikan samaan aikaan tehdyn vapaaehtoisen kuntaliitosselvityksen myötä.
Kun uusi yhdistymishallitus on nyt aloittanut työnsä, ”yllätys yllätys”, ensimmäinen kipukohta olikin vuoden 2015 investointitaso sekä Kurikassa, mutta etenkin Jalasjärvellä. Sopimuksen linjaus, että Jalasjärven alueelle kohdentuisi lähivuosina vain 2,5 miljoonan euron ja Kurikan alueelle 3,5 miljoonan euron vuotuiset investoinnit ei täsmännytkään akuuttien toiveiden ja tarpeiden sekä taloussuunnitelmien kanssa. Niinpä yhdistymishallituksessa jouduttiin harjoittamaan jokseenkin luovaa kuntaliitossopimuksen tulkintaa ja tekemään päätösesitys valtuustoille, että kuntaliitoksen investointirajaa sovelletaan vasta 2016-2018.
Investointitarpeet ja -paineet eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Saa nähdä, pystytäänkö investointirajasta eli liitossopimuksesta pitämään kiinni 2016-2018 ja/tai kuinka kauan uuden Kurikan veroprosentti tulee olemaan kuntalaisillekin mainostettu 20. Uudella valtuustollahan on käytönnössä täysi valta päättää, mitä haluaa. Demokratiassa enemmistö päättää, kuten päätti liitoksestakin, mutta etenkin silloin, kun päätökset ovat peruuttamattomia, niiden on syytä perustua realismiin. Oliko 6 miljoonan euron investointiraja realismia? Jos ei, Kurikalla on tietysti heittää pöytään ässä nimeltä Fortumin osingot ja jokeri nimeltä arvopaperiomaisuuden realisointi. Mutta kuntaliitos – se on ja pysyy.
Vesa-Matti Saarakkala
kansanedustaja (ps)
Kommentoi