20.05.2014
Usein julkisuudessa ja keskusteluissa kuulee erilaisia negatiivissävytteisiä väitteitä liittyen kuntien tuottamiin palveluihin ja kuntien talouteen. Esimerkiksi kuulee, että kuntien palvelut ovat tehottomia, kunnallisesti tuotetut palvelut ovat kalliimpia kuin yksityisesti tuotetut palvelut, kuntavero on kiristynyt voimakkaasti viimeisten vuosien aikana ja kuntavero on tasavero – se kohdistuu samalla tavalla rikkaisiin ja köyhiin.
On hyvä katsoa hieman faktoja. Kuntien tehtävät ja velvoitteet ovat kasvaneet merkittävästi, mutta silti kunnissa on yhtä paljon työntekijöitä kuin 20 vuotta sitten. Samassa ajassa kuntapalveluiden osuus kansantuotteesta ei ole kasvanut – se on edelleen noin viidennes. Suomalaiset kunnat pärjäävät siis erinomaisesti tehokkuus- ja tuottavuusvertailussa minkä tahansa Euroopan maan kanssa.
Kunnallisesti tuotetut palvelut eivät ole kalliimpia kuin yksityisen tuottamat. Hintaerot eivät selity tuotantokustannuksilla vaan katteilla. Esimerkiksi keuhkojen röntgentutkimuksen keskihinta on sairaanhoitopiirien tuottamana 37 euroa. Yksityisen sektorin yksityisiltä potilailta perimien hintojen keskiarvo on yli 80 euroa. Tämä kertoo siitä, että yksityinen sektori tekee voittoa, jotta se voi pyörittää toimintaansa.
Fakta on, että palkansaajan näkökulmasta kunnallisvero ei ole kiristynyt lainkaan viimeiseen 10 vuoteen. Kuntavero on toki kohonnut, mutta siitä tehtävät vähennykset ovat nousseet jatkuvasti. 19 prosentin kuntaverosta kunnan kassaan tulee todellisuudessa vain 14 prosenttia. Vähennysten takia nimellinen veroaste ei ole sama asiakuin todellinen veroaste kunnissa.
Kuntavero ei myöskään ole tasavero. Rikas maksaa kuntaveroa enemmän kuin pienituloinen. Keskimäärin pienituloinen maksaa kuntaveroa noin 6 prosenttia ja rikas 16 prosenttia. Kuntaverossa on siis selkeä progressio ja niinpä väite tasaverosta ei pidä paikkansa.
Suomen kunnissa osataan hoitaa asioita, kehittää palveluita ja tehdä asioita järkevästi. Keskustelua käydään usein ideologiselta pohjalta tai perustuen mielikuviin. Usein faktat tuppaavatkin unohtua. Uskon kuitenkin, että ihmiset arvostavat kuntien osaamista ja kykyä tuottaa palveluita sekä hoitaa taloutta vastuullisesti.
Kommentit
Unto Murto kommentoi 24 toukokuu, 2014 – 11:13 Pysyväislinkki
Missä viipyy mm.Kuntaliiton valmistelussa ”Lex-Rautavaara” eli erillislaki ns.
HARVA-kunnille?
Missä viipyy mm.Kuntaliiton valmistelussa ”Lex-Rautavaara” eli erillislaki ns.
HARVA-kunnille?