blogi / 28.12.2015

Annika Saarikko: Homma hallussa?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

En ole johtamisen ammattilainen, todettakoon se heti kärkeen.

Uskallan silti arvella, että johtaminen ei ole erityisen helppoa. Muutoksen johtaminen on lajeista ehkä kaikkein vaikein.

Johtaminen onnistunee parhaiten silloin, jos on itse varma siitä, mitä tavoitellaan ja tietää mitä kohti ollaan menossa. Johtajan pitää sitoutua siihen, mitä ollaan tekemässä. Osoittaa toimillaan, että valittu tie on fiksu ja välttämätön. Tärkeintä on vakuuttaa, että uskoo edes itse omaan tekemiseen.

Johtajan ei silti tarvitse onneksi olla kaikkivoipainen – ihmisenä oleminen riittää.

Pääministeri Alexander Stubbin ensimmäistä radiohaastattelutuntia sunnuntaina 24.8. kuunneltiin erittäin tarkkaan.

Hätkähdin, kun toimittaja kysyi pääministeriltä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta.

”En usko, että sote on kenelläkään hallinnassa, mutta onneksi meillä on sosiaali- ja terveysministeri, jolla tämä on hallinnassa, ja toivottavasti myös peruspalveluministeri, jolla nää on hallinnassa”, sanoi Stubb.

Käynnissä on lausuntokierros, jossa kunnat saavat sanoa näkökantansa puitelaiksi rakentuneeseen sote-sopuun. Millaisen viestin sen pohjaksi antaa maan johtaja, jonka mukaan uudistus ei ole ”kenelläkään hallinnassa”?

Tietysti moni asia on auki. On paljon kysymyksiä, paljon puuttuvia vastauksia. On paljon matkaa muutokseen. Muutos luo epävarmuutta, muutos pelottaakin. Esimerkiksi kuntien rooli tulee muuttumaan paljon.

Raami palvelujen uudistamiseksi on nyt olemassa. Se on yhdessä sovittu. Puolueiden puheenjohtajat päättivät polun suunnan. Mukana oli myös pääministerin oma puolue Kokoomus.

Sote-uudistusta johtaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen, jolla homma on hallussa. Huovisen johtama parlamentaarinen työryhmä hioi virkamiesten ja asiantuntijoiden avulla hallituksen esityksen, josta kunnat nyt saavat – ja joista pitää lausua.

Eikö hallituksen johto tue Huovisen vaativaa työtä? Pomon rohkaisevat kannustussanat voisivat olla paikallaan – niin Huoviselle kuin kaikille kuntapäättäjille, joiden tehtävä on saattaa sote-sopu käytännön ratkaisuiksi.