uutiset / 23.10.2024

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreita kyselytuloksia kansalaisten syntyvyysmielipiteistä

Kunnallisalan kehittämissäätiön syksyn 2024 Ilmapuntari-tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä syntyvyyden alenemisesta maassamme. Aikuisväestöä valtakunnallisesti edustavassa kyselyssä vastaajat arvioivat erilaisia syntyvyyttä tukevia keinoja niiden oletetun tehokkuuden näkökulmasta. Lisäksi he ottivat kantaa lukuisiin syntyvyyttä sivuaviin asenneväittämiin.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

1 Kansalaiset luottavat taloudellisiin tukiin sekä koulutusta ja työllisyyttä edistäviin toimiin syntyvyyden laskun pysäyttämiseksi

”Kolme neljästä uskoo, että erilaiset tukitoimet perhe-elämän ja työn paremmaksi yhteensovittamiseksi olisivat erittäin tai melko tehokkaita keinoja (77 %). Lähes kolme neljästä luottaa myös siihen, että koulutus- ja työllisyystoimet nuorten elinolojen kohentamiseksi olisivat tehokkaita (72 %). Kaksi kolmesta (66 %) uskoo myös lapsiperheiden suoraan taloudelliseen tukemiseen (lapsilisien korotus, vauvarahat, lapsivähennykset verotuksessa).”

Lue tiedote täältä.

2 Enemmistö nuorista ja lapsettomista ajattelee, ettei lapsia kannata nykyisin hankkia. Kolme neljästä pitää alentunutta syntyvyyttä pysyvänä ilmiönä.

”Syntyvyyden alenemista pidetään ongelmana. Sen uskotaan olevan seurausta ihmisten muuttuneista henkilökohtaisista toiveista ja valinnoista (87 %). Selvä enemmistö hyväksyy myös sen, että nuoret ja keski-ikäiset eivät halua lapsia samalla tavalla kuin heitä vanhemmat ihmiset (69 %).”

Lue tiedote täältä.

3 Syntyvyyden aleneminen koetaan vakavaksi ongelmaksi etenkin maaseutumaisissa kunnissa

”Kaikissa väestöryhmissä tuntuva enemmistö arvioi alhaisen syntyvyyden olevan ainakin melko vakava ongelma maallemme. Nuorimpien, 18–30-vuotiaiden kyselyvastaajien sekä lapsettomien keskuudessa on hieman keskimäärää enemmän niitä, jotka eivät tunnista alhaista syntyvyyttä ongelmaksi. Vastaajien puoluekannan mukaan eniten huolissaan ovat kokoomuksen ja keskustan kannattajat ja vähiten vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat.”

Lue tiedote täältä.

Lisätiedot

Tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811

Lue koko tutkimusosio täältä.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.