uutiset / 19.09.2011

YLI PUOLET SUOMALAISISTA VASTUSTAA OMAN KUNNAN LIITTÄMISTÄ NAAPURIKUNTAAN

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suomalaisista joka toinen (52 %) suhtautuu kielteisesti siihen, että oma kunta liitettäisiin yhteen naapurikunnan tai kuntien kanssa. Vajaa kolmannes (30 %) suhtautuu asiaan myönteisesti. Vielä vuonna 2008 liitoksen naapurikunnan kanssa myönteisesti suhtautuvia oli selvästi enemmän (48%).

Kuntaliitos viehättää keskimäärää useammin Kokoomuksen (43 %) ja SDP:n kannattajia (41 %). Näiden puolueiden kannattajat kuitenkin jakaantuvat kahtia suhtautumisessa kuntaliitokseen. Yhtä moni vastustaa kuin kannattaa.

Perussuomalaisten (64 %) ja Keskustan (63 %) kannattajien enemmistö torjuu oman asuinkunnan liittämisen naapurikuntien kanssa. Alueellisesti vahvinta liitosvastustus on Etelä-Suomessa (55%) ja Pohjois-Suomessa (54%).

Kuntaliitoksen kannatus kasvaa varttuneimman ikäluokan suuntaan. Korkeasti koulutettujen keskuudessa on myös keskimäärää enemmän kuntaliitoksen kannattajia.

Kuntaliitoksen vastustus on keskimäärää yleisempää taajamissa ja maaseudulla. Pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa ei suhtauduta asiaan aivan yhtä jyrkästi.

Kunnallisalan kehittämissäätiö tutkitutti TNS Gallup Oy:llä väestön suhtautumista kuntaliitoksiin.

Tutkimusaineisto koottiin TNS Gallup Oy:n GallupKanavalla 9.-15.9.2011 välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin kaikkiaan 1155. Tutkimuksen otos edustaa maan 15-74 vuotta täyttänyttä väestöä poislukien Ahvenanmaa. Tutkimuksen otos on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana.

Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, asiamies, KAKS, 0400-570087

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.