2022-02-09 Kerava Päivi Råman, Marianne Ylitalo ja Aki Lehto, Arjen Turvaaja-palkinto, Nadezda Kärmeniemi Arjen Turvaaja-kunniamaininta. kuva: Merja Ojala uutiset / 13.02.2022

Vuoden 2022 Arjen turvaajat: Päivi Råman Vantaalta, Marianne Ylitalo Pellosta, Aki Lehto Tampereelta. Kunniamaininnan sai Nadezda Kärmeniemi Haminasta.

ICT-arkkitehti Aki Lehto Pirkanmaalta, kotiavustaja, kanttori ja vapaaehtoistyöntekijä Marianne Ylitalo Pellosta ja palvelukeskuksen esimies Päivi Råman Vantaalta ovat vuoden 2022 Arjen turvaajat. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön palkinnot (2 500 euron stipendi ja Matti Peltokankaan Arjen turvaaja -veistos) jakoi presidentti Tarja Halonen KAKSin Suomen Sote- ja Pelastussunnuntai. Arjen turvaaja -kunniamaininnan sai tänä vuonna kieli- ja kulttuurierityisopettaja Nadezda Kärmeniemi Haminasta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

1. ICT-arkkitehti Aki Lehto on tehnyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä merkittävän reilun kuuden vuoden työuran terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kehittäjänä. Aki Lehto on antanut osaamisensa ja henkilökohtaisen mittavan työpanoksensa kansalliseen terveydenhuollon digitaalisen toimintaympäristön ja palveluiden kehittämiseen niin omassa organisaatiossaan kuin kansallisestikin. Hänen osaamistaan ja kehittämiään palveluita hyödynnetään myös tulevan Pirkanmaan hyvinvointialueen ratkaisuissa. Myös yliopistosairaaloiden välisessä yhteistyössä kehittämispanos on ollut merkittävä.

2. Kotiavustaja/kanttori/vapaaehtoistyöntekijä Marianne Ylitalo on vuosikymmenien ajan tehnyt äärettömän tärkeää vapaaehtoistyötä erityisesti ikäihmisten hyvinvoinnin eteen. Marianne Ylitalo on ilostuttanut Pellon ikäihmisiä ja sotaveteraaneja muun muassa musiikin avulla. Hän on myös kehittänyt Pellon kuntaan ”senioritapaamiset”, joita on jo toistakymmentä vuotta järjestetty viikoittain eri puolilla Pellon kuntaa. Marianne on myös mukana mahdollistamassa ikäihmisten kuljetuksen kuljettamalla heitä näihin tilaisuuksiin omalla autollaan. Toiminnalla on ollut ja on erittäin tärkeä merkitys kunnan ikäihmisille. Paikallisten mukaan tämä on kasvattanut asumisviihtyvyyttä. Lisäksi se, että kerhot kokoontuvat vuoron perään kuntakeskuksen ulkopuolisissa kylissä, on lisännyt myös asukkaiden turvallisuuden tunnetta. Marianne tekee vapaaehtoista muskarityötä myös lasten kanssa. Tämä on ikäihmisten kanssa tehdyn vapaaehtoistyön ohella ollut merkittävää ja arvokasta Pellon kunnan kannalta.

3. Palvelukeskuksen esimies, Päivi Råman johtaa alueellaan asunnottomille tarkoitettua Koisorannan palvelukeskusta ratkaisukeskeisellä ja joustavalla otteella. Råman turvaa niin asiakkaiden eli asunnottomien oikeutta inhimillisiin olosuhteisiin eli majoitukseen ja suojaan kuin henkilöstön oikeutta hyvään työyhteisöön ja yhdessä tekemiseen. Tätä kautta Päivi Råman turvaa osaltaan yhteiskuntarauhaa, turvallisempaa arkea kuntalaisille ja suojaa tarvitseville. Asiakaskunta ja työ on ajoittain haastavaa. Tämä on hänen kollegoidensa mukaan myös korostunut korona-ajan nostattamina erityisinä tarpeina. Päivi Råman ratkoo päivittäin haastavia kysymyksiä ja tilanteita reilulla ja vastuullisella tavalla.

4. Kieli- ja kulttuurierityisopettaja (kulttuuritulkki), Nadezda Kärmeniemi on rakentanut ja kehittänyt valtakunnallisestikin uutta tehtäväkuvaansa monipuolisesti. Hän on työssään keskittynyt monikielisten lasten ja perheiden tukemiseen erityispedagogiikan keinoin. Lisäksi hän panostaa erityisesti vuorovaikutuksen vahvistamiseen suhteessa vanhempiin ja monikulttuurisuuden osaamisen lisäämiseen varhaiskasvatuksessa. Työssään Nadezda on lapsien ja perheiden tukena heti varhaiskasvatuksen aloitusvaiheessa. Kollegoiden mukaan myös se, että hän selittää käytäntöjä ja ristiriitatilanteita perheen äidinkielellä on ollut suuri apu. Tärkeää Nadezdan työssä on se, että hän tukee kaksikielisyyden identiteettiä. Korona-aikana Nadezda on sitoutumisellaan työhönsä kyennyt estämään syrjäytymistä ja sosiaalityön tarvetta. Esimerkiksi nyt koronatiedotteita on voitu jakaa eteenpäin perheen omalla äidinkielellä. Nadezda on myös mukana rakentamassa ja toteuttamassa ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa opintokokonaisuutta, sillä koulutuksen myötä monikulttuurisuusosaamista voidaan lisätä muuallakin kuin Haminassa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.