uutiset / 26.11.2022

Vanhustenhuolto ja terveyspalvelut ovat kuntien hellittämättömiä kipupisteitä

Lähes kaikki tiedustellut yhdeksän palvelua arvioidaan ainakin jokseenkin riittäviksi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Tyytyväisimpiä suomalaiset ovat liikuntaan ja urheiluun liittyviin kuntien palveluihin, jotka reilut neljä viidestä kokee täysin tai jokseenkin riittäviksi
(83 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kolme neljästä arvioi tarpeeseen nähden vähintään riittäviksi peruskoulut (75 %), lukiot ja ammatilliset oppilaitokset (75 %) sekä tekniset palvelut (74 %). Selvästi plussalle sijoittuu myös lasten päivähoito (60 %).

Niukka enemmistö arvioi terveyspalvelut kohtuullisen riittäviksi (53 %). Tosin riittämättöminä niitä piti lähes kaksi viidestä (38 %). Selvimpänä kriittisyys kohdistuu vanhustenhuoltoon. Joka toinen arvioi vanhuspalvelut riittämättömiksi (49 %).

Kokoava yleisarvosana kunnan palvelujen riittävyydelle painottuu yksiselitteisen myönteiseksi (72 % palvelut riittäviä ja 20 % riittämättömiä). Huomionarvoista kuitenkin on, että riittämättömiksi koetaan paljolti ne palvelut, joita kuntalaiset ovat monissa aiemmissa tutkimuksissa pitäneet kaikkein tärkeimpinä eli terveyspalvelut ja vanhustenhuolto.

Toimeentulotuki on oma lukunsa. Enemmistöllä ei ollut mielipidettä Kelan toimeentulotuen riittävyydestä (55 %).

Naisilla on miehiä suurempana tyytymättömyyttä vanhus- ja terveyspalveluiden sekä lasten päivähoidon riittävyyteen.

Terveyspalveluiden riittävyys koetaan jonkin verran keskimäärää paremmaksi ylempien ja alempien toimihenkilöiden, suurituloisten sekä taajaan asutuissa ja maaseutumaisissa kunnissa asuvien keskuudessa. Pääkaupunkiseudulla tyytyväisiä on vain kaksi viidestä.

Enemmistö perussuomalaisten kannattajista (60 %), pääkaupunkiseudun asukkaista (58 %) ja eläkeläisistä (58 %) arvioi vanhuspalvelut riittämättömiksi. Myös vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista niukka enemmistö on tyytymätön. SDP:n tukijat ovat hieman keskimäärää tyytyväisempiä. Maaseutumaisissa kunnissa tyytymättömiä vanhuspalveluihin on kaksi viidestä (41 %).

Koko tutkimusosion pääset lukemaan täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.10.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.