uutiset / 27.01.2013

VALTUUTETUN KÄSIKIRJA 2013-16: Katse yli Euroopan – kuntatalous kuntoon ja uudistumaan

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Valtuutetun käsikirja 2013–2016 on tarkoitettu kaikille kaupunkien ja kuntien valtuutetuille sekä kunta-asioista kiinnostuneille. Siihen on koottu viisaiden ihmisten näkemyksiä tästä päivästä ja tulevaisuudesta.

Kirja pureutuu tulevan valtuustokauden haasteisiin. Niistä tärkeimpiä ovat Suomen ja maanosamme muutos, kuntauudistus, palvelujärjestelmän remontti, kuntien ja valtion suhde, kuntatalous sekä valtuutettujen perustyö ja siinä onnistuminen. Kirjan on kustantanut KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö, ja sen on toimittanut asiamies Antti Mykkänen. Kirja on postitettu kaikille kaupunkien ja kuntien valtuutetuille. Kirjan nettiversio on luettavissa KAKSin kotisivuilla (PDF).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: ”Pienetkin muutokset ja liikahdukset maailmantaloudessa heijastuvat kuntien päätöksentekopöytiin.(…) Eurooppa on tällä hetkellä taloudellisen epävakauden tilassa.(…) Suomelle ja Euroopalle tekisi hyvää katsoa maanosamme rajojen yli. Suomi voisi saavuttaa merkittävän aseman Euroopan porttina maailman kasvavimmille markkinoille Itä-Aasiassa.”

Diplomiekonomi Risto Anttonen ja VTM, MBA Kalle Heikkinen: ”Kuntapäättäjien kannalta on paljon hyödyllisempää miettiä, mitä mahdollisuuksia globalisaatiokehitys tuo kuin mitä haasteita se asettaa.”

Pääministeri Jyrki Katainen: ”Näköpiirissä on kuntatalouden kiristyminen alkavalla valtuustokaudella. Taustalla ovat käyttötalouden menopaineet, hidas verotulojen kasvu, valtiontalouden sopeutuspaineiden heijastuminen valtionosuuksiin ja rahoituskustannusten kasvu. Kuntatalouden hallinta edellyttää selkeää päätöksentekojärjestelmää, talouden jatkuvaa seurantaa ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä.”

Professori (emeritus) Pentti Meklin: Kunnan taloudenpidossa on kaksi päämäärää: talouden on oltava tasapainossa sekä palvelut tuotettava taloudellisesti ja vaikuttavasti.”

Professori Arto Haveri: ”Kunnan ei pitäisi olla vain kakun jakaja, vaan leipuri.”

Varatuomari Pentti Mäkinen: ”Kunnissa pitää lisätä korruption ehkäisemiseen tähtääviä toimia, jotta kansalaisten käsitykset vastaisivat Suomen ulkoista kuvaa yhtenä maailman vähiten korruptoituneista maista.”

HTM Jarmo Asikainen ja FT Arto Koski: ”Suomalaisen paikallishallinnon kehittämisvaihtoehtoja on pääosin kaksi, vahva peruskunta tai isommat yhteistoimintaorganisaatiot ja kunnan vähäisemmät tehtävät.”

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen: ”Kuntauudistus tulee tehdä kuntia kuullen, vain siten turvataan kuntatoimijoiden sitoutuminen uudistuksiin.”

FT Pentti Itkonen ja FT Marja-Liisa Vesterinen: ”Sujuvan kuntayhteistyön perusedellytyksiä ovat hyvät henkilösuhteet, keskinäinen luottamus sekä yksiselitteiset sopimukset.”

Professori Markku Sotarauta: ”Kuntien uudistumista tukeva innovaatiojärjestelmä on hento ja sisäänpäin kääntynyt. Kunnat eivät etsi ja sovella systemaattisesti oman toiminnan kehittämistä tukevaa tietoa.”

Vuorineuvos Kari Neilimo: ”Luottamushallinnon johtajuus merkitsee kykyä muodostaa tavoitteellisia visioita ja innostaa luottamushallinnon toimijoita ja virkamiehiä toimimaan yhdessä visioiden saavuttamiseksi.”

YTL Juhani Pehkonen: ”Valtuutetun tulisi olla itsenäisesti ajatteleva, kunta-asioihin perehtynyt ja koko kunnan etua ajava.”

Tietokirjailija Risto Uimonen: ”Oikein tai väärin, media määrittelee sen, miltä maailma näyttää. Hyväksy se realiteetiksi. Älä tuhlaa ruutia median sadatteluun, kun et pysty muuttamaan toimittajien työskentelytapoja.”

Lisätietoja: Antti Mykkänen, asiamies, 0400-570087

 

Jaa

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.