Yritysmaailmasta periytyneiden strategiatyömenetelmien käyttö kunnissa voi auttaa tehostamaan päätöksentekoa, mutta myös olla uhka demokraattiselle päätöksenteolle. – Ne, jotka osaavat strategista kieltä, pystyvät paremmin perustelemaan näkemyksensä ja osallistumaan yleiseen keskusteluun.
Tieto käy ilmi Hankenin tutkimushankkeesta ”Strategia mahdollisuutena ja ongelmana kuntaorganisaatiossa.” Tutkimushankkeen vetäjän professori Eero Vaaran lisäksi tutkimusryhmään kuuluivat Virpi Sorsa, Pekka Pälli ja Katja Peltola.
Professori Vaaran mielestä kuntaorganisaatio on mielenkiintoinen tutkimusympäristö, sillä siihen sisältyy erityisen paljon demokratian ihanteita. Tästä syystä olisi toivottavaa, että kunnat olisivat esimerkkejä organisaatioista, joissa mahdollisimman monen ääni saadaan kuuluviin. Tämä on kuitenkin Vaaran mukaan suuri haaste, sillä usein strategioita luodaan suljetuissa palavereissa, jolloin pääsy tietoihin ja dokumentteihin on vain harvalla.
Lisäksi erilaisten strategiatermien käyttö ilman selventäviä määrittelyjä voi sulkea osan organisaation jäsenistä työn ulkopuolelle: toimintaan on vaikeaa osallistua, ellei ymmärrä, mistä on kyse.
Strategisen johtamisen oppi on tunkeutunut lähes kaikenlaisiin organisaatioihin suuryrityksistä julkisorganisaatioihin ja kolmannelle sektorille. Siitä on muodostunut johtamiskäytäntö, jota pidetään yleisesti jopa välttämättömyytenä ja itsestään selvänä tapana johtaa ja tehdä päätöksiä. Tutkimuksen mukaan strategiatyö ei kuitenkaan ole mikään viaton tapa tehdä päätöksiä, sillä se pitää sisällään erilaista vallankäyttöä ja vaihtoehdottomuutta.
Tutkimuksen käytännön esimerkkinä toimi Lahden kaupunki, jossa on viime vuosina kehitetty systemaattisesti päätöksentekoa ja erityisesti strategista suunnittelua varsin onnistuneesti. Tutkimuksen kohteena olivat kaupungin vuosien 2005–2008 strategiaprosessit.
Hankenin tutkimusta rahoitti Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS).
Lisätietoja:
professori Eero Vaara, s-posti: eero.vaara(at)hanken.fi
tutkija Virpi Sorsa, s-posti: virpi.sorsa(at)hanken.fi
tutkimusasiamies Veli Pelkonen (KAKS), 0400 – 815 527
Kommentit