uutiset / 06.06.2013

Tiedote: Valtuutetut antavat kunta- ja sote-uudistuksen arvosanaksi 5 ½

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Valtuutetut ja kuntajohtajat arvioivat kunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen (sote) toteutusta kriittisesti. Lukukauden päätteeksi kokonaisarvosanaksi annettiin 5 ½. Sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutus sai kuntajohtajilta ja kuntien hallitusten puheenjohtajilta arvosanan 5. Paljon paremmaksi ei arvioitu kuntauudistuksen toteutusta. Sama joukko antoi arvosanan 5 +. Rivivaltuutetut nostivat arvosanaksi 5 ½. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teetättämään kuntajohtamistutkimukseen vastasi toukokuun lopussa 1.610 kaupunkien ja kuntien valtuutettua ja 110 kuntajohtajaa.

Kuntakoko vaikutti vain hieman suhtautumiseen. Alle 6.000 asukkaan kunnissa oltiin muita hieman kriittisempiä. 5+ oli kokonaisarvosana. 6.000-30.000 asukkaan kuntaryhmässä arvosanaksi tuli 5 ½ ja yli 30.000 asukkaan kunnissa 6-. Se, oliko vastaaja uusi tai vanha valtuutettu, ei vaikuttanut näkemykseen.

Alueellisesti oli myös pieniä eroja. Parhaat kuntauudistuksen arvosanat, 6-, annettiin Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Kaikkien kriittisimmät arviot tulivat kuntaministeri Henna Virkkusen omasta maakunnasta, Keski-Suomesta, jossa arvosanaksi annettiin 5. Myös Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa kriittisyys antoi tulokseksi 5+. Samat maakunnat olivat kriittisimpiä myös sote-uudistuksen toteutukselle. Uudellamaalla kuntauudistuksen arvosanaksi annettiin 6-, sote-uudistus sai tyytyä arvosanaan 5+.

Asetettu kysymys kuului: ”Minkä arvosanan antaisit kuntauudistuksen (erikseen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen) tämän hetkiselle toteutukselle? Asteikko on kouluarvosanoja vastaava 10-4. Valitse parhaiten mielipidettäsi vastaava vaihtoehto.”

Fennia Consulting Oy
on toteuttanut tutkimuksen Kunnallisalan kehittämissäätiön toimeksiannosta.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

Tarkempaa tietoa ja grafiikat löytyvät alla olevasta tiedostosta.

 

Jaa

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.