uutiset / 23.09.2011

Terho Pursiainen kysyy: Mitä on mielekäs elämä ja mielekäs yhteiskunta?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Mikä saa sinut onnelliseksi? Miten tämä kaikki liittyy yhteiskunnan päätöksiin?

Pastori, filosofi Terho Pursiainen avaa uusimmassa kirjassaan Mielekäs elämä, mielekäs yhteiskunta (PDF) mielen ovia mielekkääseen elämään ja yhteiskuntaan.

Pursiaisen kirja julkaistaan Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) Polemia – sarjassa.

Pursiainen kuvaan kirjassaan mielekkään elämän perusehtoja ja sitä, millä tavoin yhteiskunta voi auttaa jäseniään mielekkään elämän rakentamisessa. Mielekkäässä yhteiskunnassa ihmiset ovat epäilemättä onnellisia. He eivät kuitenkaan keskity omaan onnellisuuteensa, vaan muihin, tärkeämmiksi kokemiinsa asioihin.

-Aineelliset mittarit kuten BKT ovat käyttökelpoisia köyhien yhteiskuntien hyvinvointivertailussa. Kun elintaso kohoaa, ihmisten kokeman hyvinvoinnin lisääntyminen ja aineellisen vaurauden kasvu kytkeytyvät toisiinsa yhä hatarammin, kunnes niillä ei enää näytä olevan tekemistä keskenään. Suomalaisten kokemaa hyvinvointia ei voi enää lisätä pelkästään aineellista hyvinvointia parantamalla, Pursiainen toteaa.

– Eri tahoilla vaaditaankin, että hyvinvointi pitäisi määritellä väestön onnellisuudeksi. Hyvinvointipolitiikka pitäisi käsittää onnellisuuspolitiikaksi, jonka päämääränä on onnellisuustalous ja onnellisuusyhteiskunta. Yhdyn ahtaasti aineelliseksi käsitetyn hyvinvoinnin kritiikkiin. Esitän kirjassani kuitenkin perusteita sille, että puhuisimme mieluummin mielekkyyspolitiikasta kuin onnellisuuspolitiikasta ja mielekkyysyhteiskunnasta kuin onnellisuusyhteiskunnasta.

-Onnellisuus soveltuu huonosti yhteiskuntapolitiikan tavoitteeksi siitä syystä, että onni ja onnellisuus ovat täyttymyskäsitteitä. Ihminen on onnellinen silloin, kun hänen elämässään toteutuu jotakin, mitä hän pitää jopa omaa hyvää oloaan tärkeämpänä asiana. Onneen ei ole oikotietä. Onnenonkija tuomitsee itsensä onnesta osattomaksi. Elämänikäinen onnellisuus on mielekkään elämän elämistä, sanoo Terho Pursiainen kirjassaan.

Lisätietoja:
Terho Pursiainen p. 0400 – 685 948
terho.pursiainen(at)kolumbus.fi
www.terhopursiainen.fi

Jaa

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.